Egy hónap zárás után nyit jövő héten Bécs

Mivel mind a napi új fertőzések, mind a kórházban, illetve intenzív osztályokon ápolt koronavírusos betegek száma csökkenő tendenciát mutat, május 3-án feloldják az egy hónapig tartó zárlatot Bécsben. Miután az osztrák főváros polgármestere megköszönte az orvosok és ápolók elmúlt hetekben folytatott munkáját, figyelmeztetett, hogy 

senki se értékelje túl a nyitást, mert a járvány még nem múlt el. 

Michael Ludwig bejelentésének értelmében szigorú szabályok mellett hétfőn újra kinyitnak az üzletek, a szolgáltatók, a múzeumok és az állatkert is. Továbbra is kötelező lesz  

  • az FFP2-es maszkok viselése, 
  • illetve a fodrászatokban, kozmetikákban, masszázsszalonokban a szolgáltatás igénybevételének feltétele a negatív koronavírusteszt felmutatása.

Az éttermek, mozik, színházak és sportlétesítmények május 19-éig még biztosan zárva maradnak. A további menetrendről óvatosan beszélt a főpolgármester, aki az óvatos és hosszú távon fenntartható nyitás híve. Szerinte elképzelhető, hogy

május közepén csak az éttermek teraszait és kerthelyiségeit nyitják meg majd Bécsben. 

Ausztriában az elmúlt 24 órában 1625 új fertőzöttet és 28 elhunytat regisztráltak. Jelenleg 1897 koronavírusos beteget ápolnak kórházakban, közülük 520-an vannak intenzív osztályon.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.