Bíróságon támadja a Greenpeace a Fertő tavi nagyberuházást

gazdaság
2021 április 28., 08:15

Bírósághoz fordult a Greenpeace a Fertő tavi óriásberuházás miatt, melynek keretében a világörökségi védelem alatt álló, Natura 2000-es besorolású területen hatvan hektáron, 13,6 hektár beépítésével terveznek megvalósítani sportkomplexumot, apartmanházat, száz szobás szállodát, 880 férőhelyes parkolót, többszintes látogatóközpontot, kempinget, motelt és kikötőt.

Nádas a Fertõ-Hanság Nemzeti Parkban, az UNESCO világörökségi védelem alatt álló Fertõ kultúrtáji területen.
photo_camera Nádas a Fertő-Hanság Nemzeti Parkban, az UNESCO világörökségi védelem alatt álló Fertő kultúrtáji területen. Fotó: Nyikos Péter/MTI/MTVA

A környezetvédő szervezet "esztelen természetpusztításnak" tartja a tervet, mely szerintük sérti

  • Magyarország Alaptörvényét;
  • a természet védelméről szóló törvényt;
  • a Natura 2000 területekről szóló kormányrendeletet;
  • a vizes élőhelyek védelméről szóló kormányrendeletet;
  • Magyarországnak a nemzetközi jelentőségű vizes területekről, különösen, mint a vízimadarak élőhelyéről szóló Ramsari Egyezményben vállalt és törvényben rögzített kötelezettségvállalásait.

A Greenpeace a közleményében azt is felemlegeti, hogy a projektet megalapozó hatástanulmányok nem ismertek, a beruházó pedig saját hatásbecslésében elismeri, hogy "nem jelölhető meg kiemelt közérdek" a fejlesztés kapcsán. A kormány ennek ellenére kiemelt nemzetgazdasági jelentőségűvé nyilvánította azt.

A Greenpeace a közleményében azt a furcsaságot is felemlegeti, hogy az illetékes kormányhivatal részben helyt adott a beruházó kérésének, és engedélyezte, hogy a parti szakaszokat átalakító tevékenységet és a kotrást egész évben végezhessék. Mindezt a hivatal azzal indokolta, hogy "a munkaterület a madarak és az emlősök számára kedvezőtlen élőhellyé vált", magyarán az eddigi környezetrombolással indokolta a további környezetrombolás engedélyezését.

A beruházás ellen 2020. szeptemberében 73 civil szervezet közös nyilatkozatban tiltakozott.