Koronavírus-számok Magyarországon 05.17.
Elhunytak + 38 Σ 29 213
Kórházban - 11 Σ 2 259
Fertőzöttek + 426 Σ 798 573
Tesztek + 10 365 Σ 5 649 027
Egyszer oltottak + 39 287 Σ 4 639 299

Hivatalosan is bejelentették, hogy AstraZeneca-vakcinára is lehet már időpontot foglalni

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Rendszeresen elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Fű alatt bővítették a lehetőséget, hogy már nemcsak a kínai vakcinára, hanem az AstraZeneca oltóanyagára is be lehet jelentkezni oltópontokra. Az operatív törzs „tájékoztatóján” György István kormányzati oltásfelelős aztán hivatalosan is bejelentette dél körül, hogy a Sinopharm mellett már AstraZenecával is oltják majd jövő héttől azokat, akik becsekkolnak a www.eeszt.gov.hu-ra, kiválasztják az oltópontot és az időpontot. 

Azok is jelentkezhetnek már oltásra, akik három hónapon belül voltak igazolt fertőzöttek. 

A kínai vakcinából bőségesen lesz, a szombaton leszállított 600 ezer adag mellé érkezik még 400 ezer újabb Sinopharm csütörtökön. (Májusban pedig további 2,9 millió adag.)

AstraZenecából 200 ezer adagot tesznek elérhetővé az eddigi nem oltottak számára a jövő héten. A brit-svéd oltóanyagból ennél nagyobb lesz készleten, 19 200 érkezett már a héten, pénteken jön még 324 ezer adag. 

Pfizerből is jött bőségesen, 355 680 adag. Ez viszont egyelőre nem lesz elérhető oltópontokon. György István azt mondta, hogy ebből a nem csekély mennyiségből második körös oltásokat adnak be, és a 16-18 éveseket kezdik majd oltani belőle, ez ugyanis a fiataloknál is tesztelt vakcina. (Magyarországon 95 ezer körül van a 16 és ugyanennyi a 17 évesek száma.) Pfizerből májusban bőségesen jön, 1,3 millió adagot szállít a cég a saját bejelentése szerint.

A Pfizerhez hasonlóan mRNS-vakcina Modernából a héten összesen 82 800 adag jön. Arról nem volt szó, hogy ezekből kinek jut majd. 

Az orosz Szputnyikból 200 ezer első körös jön még. 

És az egyadagos Janssenből is érkezik még a már leszállított  28 800 adag mellé 24 000 adag. Hogy ezzel elkezdik-e az oltásokat, nem tudni, kistelepüléseknél tervezték használni, oltóbuszokról.  

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.