Koronavírus-számok Magyarországon 05.17.
Elhunytak + 38 Σ 29 213
Kórházban - 11 Σ 2 259
Fertőzöttek + 426 Σ 798 573
Tesztek + 10 365 Σ 5 649 027
Egyszer oltottak + 39 287 Σ 4 639 299

Merkel: Németországnak és Kínának a WHO-n keresztül kölcsönösen el kell ismernie az oltóanyagokat

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Rendszeresen elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Németországnak és Kínának az Egészségügyi Világszervezet révén kölcsönösen el kell ismernie az új típusú koronavírus ellen használt oltóanyagokat – mondta Angela Merkel német kancellár Berlinben a 6. német-kínai kormánykonzultáció előtt.

Merkel a kínai miniszterelnökkel, Li Ko-csianggal közösen vezetett online tanácskozás előtt azt nyilatkozta: Kínának és Németországnak is fontos szerepe lehet a koronavírus-világjárvány elleni küzdelemben. Szerinte ezzel nemcsak ahhoz járulhatnak hozzá, hogy a saját lakosságuk beoltását lehetővé tegyék, hanem ahhoz is, hogy nyíltan és átlátható módon beszéljenek az oltóanyaggyártásról, és az oltóanyagokat lehetőség szerint kölcsönösen elismerjék, legalábbis a WHO-nál, hogy így győzhessenek a vírus elleni küzdelemben.

Merkel azt mondta, a 2020 második félévi német EU-elnökség idején sikerült lezárni a tárgyalásokat az EU és Kína átfogó beruházási megállapodásról, arra lehet felépíteni a jövőbeli gazdasági kapcsolatokat, amiket az átláthatóság, a kölcsönös piaci hozzáférés és a korábbinál nagyobb jogbiztonság jellemezhet.

Az ENSZ egy másik szakosított szervezete, a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) által meghatározott alapkövetelményekről azt mondta: nagy jelentőséget tulajdonítanak annak, hogy a munkavállalók „mindenhol, Németországban és Kínában is” megfelelő körülmények között dolgozhassanak. Viszont a német-kínai kapcsolatok a gazdaságnál jóval szélesebb kört, az élelmiszerbiztonságtól az éghajlat védelméig egy sor ügyet ölelnek fel, és vannak „nehéz kérdések” is, hagyományosan ilyen az emberi jogok helyzete, és ezzel kapcsolatban vannak „nézeteltérések”, például Hongkongot illetően – mondta Merkel.

Angela Merkel a Bundestag április 16-i ülésén.Fotó: Kay Nietfeld/dpa via AFP

Németország az egyetlen állam, aminek a kormányával a kínai vezetés közös értekezletet tart. A kormánykonzultáció intézményét 2010-ben hozták létre, a két kormány kétévente ülésezik közösen. A két ország kapcsolatának erősségét jelzi, hogy Németország Kína első számú kereskedelmi partnere Európában, Kína pedig Németország első számú kereskedelmi partnere Ázsiában.

Az idei találkozót a koronavírus-világjárvány miatt online tartották, az eredeti menetrend szerint Peking lett volna a helyszín. A tanácskozás alkalmából aláírtak egy sor szándéknyilatkozatot, többek között a klímavédelem ügyében folytatott tudományos kutatások területén kezdett együttműködés erősítéséről. (MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.