Kína budapesti nagykövete: Jó modorú úriember nem dugdossa bele a saját evőeszközét mások tányérjába

„Arra kérjük tehát azt a néhány országot, hogy ne ártsa bele magát Hongkong ügyeibe és Kína belügyeibe. Jó modorú úriember nem dugdossa bele a saját evőeszközét mások tányérjába”

– ezt a Magyar Nemzetnek adott interjúban adta válaszul Csi Ta-jü, Kína budapesti nagykövete arra a kérdésre, hogy mit gondol azokról a bírálatokról, melyek szerint Kína különböző törvények révén igyekszik szorosabban ellenőrzése alá vonni Hongkongot. Előtte persze azt is elmondta, hogy „a központi hatóságoknak jogukban áll a Hongkongi Különleges Közigazgatási Terület választási rendszerének fejlesztése”, illetve hogy „a tervezés, fejlesztés és tökéletesítés hogyan zajlik, az Kína belügye”.

Az USA-val kapcsolatban azt mondta, szerinte „az Egyesült Államoknak inkább a saját imázsán kellene változtatnia, a maga háza táján kellene rendet tennie”, hozzátéve, hogy „Kína határozottan ellenzi azt az arroganciát, amellyel az Egyesült Államok beavatkozik a belügyeibe, és követeli, hogy változtasson ezen a régi rossz szokásán”.

Szijjártó Péter Csi Ta-jü kínai nagykövet társaságában fogadja a Magyarországra érkezett hatszázezer adagnyi Sinopharm-vakcinaszállítmányt a Liszt Ferenc-repülőtéren 2021. április 24-énFotó: Borsos Mátyás/MTI/MTVA

De nemcsak az Egyesült Államokat, hanem az Európai Uniót is elítélte, ami szerinte szintén durván beavatkozott Kína belügyeibe, amikor arról határozott, hogy négy magas rangú kínai hivatalnokot sújt korlátozó intézkedésekkel, akik az EU szerint felelősök az ujgurokkal szembeni „elnyomó” bánásmódért. 

Csi Ta-jü szerint „adatok bizonyítják, hogy 2010 és 2018 között Hszincsiangban az ujgur nemzetiség 25,04 százalékkal, a teljes hszincsiangi lakosságnak a kétszeresével, a han nemzetiségű lakosságnak a 12,5-szeresével növekedett”, illetve hogy „az utóbbi hatvan évben a hszincsiangi lakosság átlagos várható élettartama 30-ról 72 évre emelkedett”,  „a bruttó nemzeti termék pedig több mint kétszázszorosára, míg az egy főre jutó GDP közel negyvenszeresére nőtt”. Ezért szerinte ”ilyen tények ismeretében érthetetlen, hogy honnan jöttek az »ujgurok elnyomásáról« szóló állítások”.

Arról is beszélt, hogy szerinte „először minden országnak a maga háza táján kellene sepregetnie”, illetve hogy „Kína sohasem fogadta el az emberi jogi megmondóembereket, és ellenzi a kettős mércét”. 

Magyarországgal kapcsolatban úgy fogalmazott, „a járvány idején Kína és Magyarország is egy hajóban evez, kölcsönösen figyeljük, segítjük egymást, hathatós támogatást nyújtunk egymásnak”. Ehhez hozzátette, hogy hiszi, „a két ország népének barátsága is tovább erősödik”.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.