Öt nap alatt 650 tonnányi illegális hulladékot gyűjtött össze a Magyar Közút

környezet
2021 április 30., 11:29

Tavaszi hulladékgyűjtési kampányt tartott a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Április 12. és 16. között 3200 köbméternyi, azaz 650 tonnányi illegális szemetet gyűjtöttek össze az országos közutak mentén, és szállítottak hivatalos lerakóhelyre. A közútkezelő 94 mérnöksége közel 1500 helyszínen, egymástól eltérő útszakaszon, csomópontban és pihenőhelyen szedte a szemetet. A mentesített szakaszok kb. felét mellékutak tették ki, több mint a harmadát a főúthálózat jelentette, a fennmaradó rész pedig gyorsforgalmi út volt.

A Magyar Közút infografikát is közölt arról, hogy az egyes megyékben mennyit szemeteltek az utazók.

A legtöbb hulladékot egyébként a Pest, Fejér és Borsod-Abaúj-Zemplén megye országos útjai mellőli területéről gyűjtötték össze.Sajnos minden útszakaszon jellemző volt a közlekedők által az utazásuk során elszórt szemét: PET palackok, fém italos dobozok, cigarettás dobozok, illetve élelmiszerek csomagolása. A nagy forgalmú utaknál, autópályáknál és a határátkelőknél vívnak a leginkább szélmalomharcot a szakemberek ezzel a típusú hulladékkal.

Illegálisan lerakott szemetet szednek össze Mezőcsát határában 2020. novemberében.
photo_camera Illegálisan lerakott szemetet szednek össze Mezőcsát határában 2020. novemberében. Fotó: Vajda János/MTI/MTVA

A pihenőhelyeken a társaság hulladékgyűjtő edényei mellé halmozva, útcsatlakozásoknál, földutak mentén, hóvédő erdősávok mögötti területeken volt a legtöbb illegálisan lerakott szemét. A hulladék összetétele ugyanakkor vegyes képet mutat: háztartási gépek, építési-bontási, lomtalanításból származó hulladékok, zöldhulladék, használt gumiabroncsok szerepelnek a toplistán, de sok esetben találtak a közutasok különböző veszélyes hulladékokat is, és sajnos már megszokottnak mondható az állati tetemek jelenléte is.