Koronavírus-számok Magyarországon 05.12.
Elhunytak + 96 Σ 28 888
Kórházban - 308 Σ 2 974
Fertőzöttek + 905 Σ 793 784
Tesztek + 15 312 Σ 5 560 617
Egyszer oltottak + 45 705 Σ 4 391 794

106 halott, 1219 új fertőzött a járványban

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Folytatódott az elmúlt napok trendje, a hétvégi - rendre visszafogott - adatok alapján mindössze 1 219 új fertőzöttet azonosítottak, ennél kevesebbet utoljára még február második hetében.

Az adatot érdemes némi fenntartással kezelni, vasárnap például összesen 13 754 tesztet végeztek, vagyis a pozitív tesztek aránya még mindig csaknem kétszerese a WHO által ajánlott ötszázalékos szintnek.

Az Operatív Törzs legfrissebb jelentése szerint vasárnap 106-an vesztették életüket a járványban. Kórházban 4 872 beteget ápolnak, közülük 572-en vannak lélegeztetőgépen.

A múlt heti nagy lendület után a hétvégén megtorpant az oltási program. Miközben a hét második felében rendre 90 ezer feletti embert oltottak, a teljes hétvégén most mindössze 73 ezren kaptak védőoltást.

A második dózissal is beoltottak száma így is 2,08 millióra nőtt, vagyis úgy két héten belül már legalább az ország népességének húsz százalékát tekinthetjük védettnek a megbetegedéssel szemben.

Arról, hogy a beoltottak fertőzhetnek-e, még nincsenek pontos ismereteink. Elvben igen, de a nagy átoltottságú országok, mint például Izrael valós életből vett adatai alapján a védőoltás a járvány terjedését is jelentősen korlátozza. Mindazonáltal Magyarországon még bizonyosan nincs ehhez elég kétszer oltott ember. Mégis, a kormány pénteken, a négymilliomodik első dózis beadása után újabb enyhítéseket vezetett be. Most már akár meccsre is lehet járni - még ha ezzel tömegek nem is éltek egyelőre -, a kijárási tilalom kezdetét pedig éjfélre tolták ki.

A megyei trendek ugyan megerősítik, hogy visszaszorulóban van a járvány, ám európai összevetésben látható, hogy még mindig súlyos a helyzet.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.