106 halott, 1219 új fertőzött a járványban

járvány
2021 május 03., 07:24
link Forrás

Folytatódott az elmúlt napok trendje, a hétvégi - rendre visszafogott - adatok alapján mindössze 1 219 új fertőzöttet azonosítottak, ennél kevesebbet utoljára még február második hetében.

link Forrás

Az adatot érdemes némi fenntartással kezelni, vasárnap például összesen 13 754 tesztet végeztek, vagyis a pozitív tesztek aránya még mindig csaknem kétszerese a WHO által ajánlott ötszázalékos szintnek.

link Forrás

Az Operatív Törzs legfrissebb jelentése szerint vasárnap 106-an vesztették életüket a járványban. Kórházban 4 872 beteget ápolnak, közülük 572-en vannak lélegeztetőgépen.

link Forrás
link Forrás

A múlt heti nagy lendület után a hétvégén megtorpant az oltási program. Miközben a hét második felében rendre 90 ezer feletti embert oltottak, a teljes hétvégén most mindössze 73 ezren kaptak védőoltást.

link Forrás
link Forrás

A második dózissal is beoltottak száma így is 2,08 millióra nőtt, vagyis úgy két héten belül már legalább az ország népességének húsz százalékát tekinthetjük védettnek a megbetegedéssel szemben.

link Forrás

Arról, hogy a beoltottak fertőzhetnek-e, még nincsenek pontos ismereteink. Elvben igen, de a nagy átoltottságú országok, mint például Izrael valós életből vett adatai alapján a védőoltás a járvány terjedését is jelentősen korlátozza. Mindazonáltal Magyarországon még bizonyosan nincs ehhez elég kétszer oltott ember. Mégis, a kormány pénteken, a négymilliomodik első dózis beadása után újabb enyhítéseket vezetett be. Most már akár meccsre is lehet járni - még ha ezzel tömegek nem is éltek egyelőre -, a kijárási tilalom kezdetét pedig éjfélre tolták ki.

A megyei trendek ugyan megerősítik, hogy visszaszorulóban van a járvány, ám európai összevetésben látható, hogy még mindig súlyos a helyzet.

link Forrás