Jóváhagyta Bassár el-Aszad indulását a szíriai elnökválasztáson az ország alkotmánybírósága

külföld
2021 május 03., 08:40

Nem talált kifogást a szíriai alkotmánybíróság az ellen, hogy Bassár el-Aszad elnök negyedszer is elinduljon országa elnökségéért a május 26-án sorra kerülő választásnak nevezett eseményen. Az alkotmánybíróság Aszad mellett még két jelölt, Abdullah Szalúm Abdullah és Mahmúd Ahmer Marei is elindulhat az eseményen, amit a szíriai ellenzék "színjátéknak" minősített, és aminek szerintük és az Egyesült Államok kormánya szerint csupán annyi a célja, hogy további évekre bebetonozza Aszad uralmát.

Bassár el-Aszad szíriai elnök földhányásokat szemléz hű katonái társaságában.
photo_camera Bassár el-Aszad szíriai elnök földhányásokat szemléz hű katonái társaságában. Fotó: -/AFP

Az elnök családja és a kormányon lévő Baasz párt öt évtizede irányítja Szíriát.

Szíriában 2011-ben robbant ki forradalom Aszad ellen. A rezsim brutális fellépésére válaszul az országban polgárháború tört ki, mely változó intenzitással, de még mindig tart: Aszadnak még iráni és orosz segítséggel se sikerült visszaszereznie az ellenőrzést az egész ország felett, bár a hatalma ellen lázadó arab népesség már csak egy Törökországgal határos tartományba szorult vissza. Az ország északkeleti része viszont gyakorlatilag a helyi kurdok fennhatósága alá került.

Az ENSZ több magas rangú tisztségviselője nemrég azt közölte, hogy az elnökválasztás ellenkezik a világszervezet biztonsági tanácsának több, Szíriára vonatkozó határozatával, amelyek a polgárháborúnak politikai párbeszéddel, új alkotmánnyal és az ENSZ felügyelte, átlátható választás segítségével vetnének véget. (Via MTI)