Jóváhagyta Bassár el-Aszad indulását a szíriai elnökválasztáson az ország alkotmánybírósága

Nem talált kifogást a szíriai alkotmánybíróság az ellen, hogy Bassár el-Aszad elnök negyedszer is elinduljon országa elnökségéért a május 26-án sorra kerülő választásnak nevezett eseményen. Az alkotmánybíróság Aszad mellett még két jelölt, Abdullah Szalúm Abdullah és Mahmúd Ahmer Marei is elindulhat az eseményen, amit a szíriai ellenzék "színjátéknak" minősített, és aminek szerintük és az Egyesült Államok kormánya szerint csupán annyi a célja, hogy további évekre bebetonozza Aszad uralmát.

Bassár el-Aszad szíriai elnök földhányásokat szemléz hű katonái társaságában.Fotó: -/AFP

Az elnök családja és a kormányon lévő Baasz párt öt évtizede irányítja Szíriát.

Szíriában 2011-ben robbant ki forradalom Aszad ellen. A rezsim brutális fellépésére válaszul az országban polgárháború tört ki, mely változó intenzitással, de még mindig tart: Aszadnak még iráni és orosz segítséggel se sikerült visszaszereznie az ellenőrzést az egész ország felett, bár a hatalma ellen lázadó arab népesség már csak egy Törökországgal határos tartományba szorult vissza. Az ország északkeleti része viszont gyakorlatilag a helyi kurdok fennhatósága alá került.

Az ENSZ több magas rangú tisztségviselője nemrég azt közölte, hogy az elnökválasztás ellenkezik a világszervezet biztonsági tanácsának több, Szíriára vonatkozó határozatával, amelyek a polgárháborúnak politikai párbeszéddel, új alkotmánnyal és az ENSZ felügyelte, átlátható választás segítségével vetnének véget. (Via MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.