Koronavírus-számok Magyarországon 05.17.
Elhunytak + 38 Σ 29 213
Kórházban - 11 Σ 2 259
Fertőzöttek + 426 Σ 798 573
Tesztek + 10 365 Σ 5 649 027
Egyszer oltottak + 39 287 Σ 4 639 299

Az 50 év fölötti britek még idén ősszel kaphatnak harmadik oltást

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Rendszeresen elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

A brit The Times értesülése szerint minden 50 év fölötti brit állampolgár ősszel egy harmadik dózis vakcinát kaphat. Azzal a céllal, hogy karácsonyra teljesen visszaszorítsák a koronavírust. 

A kormány jelenleg két verziót vizsgál az országos tisztifőorvos, Chris Whitty vezetésével. Az egyikben olyan vakcinát használnának, amit kifejezetten az új variánsok miatt módosítottak. A másik felállásban az országban használt három vakcinából, azaz a Pfizer-BioNTech, az Oxford-AstraZeneca vagy a Moderna vakcinájából adnának be egy harmadig adagot. 

A Times úgy tudja kormányzati forrásokból, hogy az eddigi kísérletek biztatóak, és jelenleg úgy fest, hogy elég lesz az 50 év felettieket, illetve a valamilyen komolyabb alapbetegségben szenvedőket oltani. Az egyik lehetséges terv a vakcina beadására, hogy a szokásos éves influenzaoltással egy időben adnák be, csak a másik karba szúrva. 

Egy kormánytag név nélkül arról beszélt a lapnak, hogy az eddigi eredmények alapján elképzelhető, hogy a harmadik oltással el tudják érni, hogy karácsonyra ne jelentsen több problémát a koronavírus. 

A lap megjegyzi azt is, hogy az oltási kampánnyal kapcsolatos jó hírek vélhetően segíthetik Boris Johnson utolsó pillanati kampányát is, hiszen Angliában helyhatósági választásokat tartanak a héten. 

A kormány amúgy azzal számol, hogy 11 hétbe telne, mire beoltanák a 32 millió 50 évnél idősebb, illetve egészségügyi gondokkal küzdő embert. Ha a tervek szerint elkezdik szeptemberben a kampányt, akkor december elejére végezhetnek. 

A két felvetett verzió hatékonyságát jelenleg is vizsgálják, de a kormányzati forrás szerint az is elképzelhető, hogy ősszel mindkettőt bevetik. Amúgy a feltevések szerint a harmadik dózis az ismert vakcinákból erősebb hatású, ha másmilyen gyártótól adják be, mint az első kettőt. Azaz ha valaki például AstraZenecát kapott első két alkalommal, akkor harmadiknak Pfizert kaphat. A brit egészségügyi miniszter múlt héten jelentette be, hogy vásároltak még 60 millió Pfizert, amiből a harmadik oltásokat adhatják be. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.