A macskák akkor is ráülnek a négyszögletű tárgyakra, ha a négyszögletű tárgy csak egy optikai illúzió

ÁLLAT
2021 május 07., 16:23

Az állatos képek/videók/gifek/mémek egyik klasszikus típusa az, amin macskák (vagy akár nagymacskák) próbálják magukat minél kisebb dobozokba beletuszkolni.

Például:

link Forrás

Vagy:

link Forrás

Az már kiderült, hogy nem is kell hozzá doboz, bármilyen teljesen lapos, négyszögletű tárgyra is ráülnek.

A City University of New York és az ausztrál School of Psychology and Public Health kutatói most kikutatták, hogy egy négyszögletű tárgy optikai illúziója is elég ahhoz, hogy felkeltse a macskák dobozbaülési vágyát.

A kutatást a járvány alatt végezték, és nem is laborban, hanem az önkéntes jelentkezők otthonában zajlottak a vizsgálatok. A résztvevőknek három formát kellett kirakniuk: egy ragasztószalagból kirakott négyszöget, egy Kanizsa-négyszöget (ez egy optikai csalódás, amiben a „négyszög” négy sarkát pacman-figurához hasonló elemekből rakják ki, viszont az agyunk azt hiszi, hogy egy négyszöget látunk), és egy kontroll formát, amiben ugyanazok a pacman-elemek kifele néznek, és így nincs meg a négyszög-illúzió.

Az eredmény pedig ez lett:

link Forrás

A macskák a leragasztott négyszög és a Kanizsa-négyszög közepén is helyet foglaltak, az inverz Kanizsa-négyszög viszont nem érdekelte őket. Ez azt jelenti, hogy az emberekhez hasonlóan képesek az illuzórikus kontúrok észlelésére, és ők is négyszögnek látják az illúzió-négyszöget. Erre a képességre a csecsemők 3-4 hónapos koruk körül tesznek szert.

(Vice)