Az Európai Bizottság szerint teljesen megalapozatlan álhírekkel támadja a ciprusi biztost a magyar kormánymédia

bűnügy
2021 május 07., 16:58

Az Európai Bizottság visszautasítja azokat a teljesen megalapozatlan és rágalmazó álhíreket, amelyek Sztella Kiriakídisz uniós biztosról megjelentek, mondta a Bizottság szóvivője, Stefan de Keersmaecker pénteken az EUrológusnak.

photo_camera Sztella Kiriakidisz Fotó: THIERRY MONASSE / POOL/Anadolu Agency via AFP

Mint a lap felidézi, az elmúlt hetekben a magyar kormánysajtóban Ómolnár Miklós vezetésével több cikk is megjelent arról, hogy az egészségügyért felelős uniós biztos 4 millió eurós kenőpénzt vett át a nyugati gyógyszercégektől. Az Origo ezzel összefüggésben írt arról, hogy az Európai Gyógyszerügynökség nem engedélyezi az orosz és kínai vakcinák használatát az EU-ban, és szerintük erről az összeesküvésről a nyugati és liberális sajtó hallgat.

Ezzel kapcsolatban De Keersmaecker azt nyilatkozta:

„Láttuk azokat a végletesen valótlan híreket, amelyek a közelmúltban megjelentek bizonyos sajtótermékekben Kiriakídisz biztossal, mint magánszeméllyel és uniós tisztviselővel kapcsolatban.”

Az EUrologusnak a szóvivő „teljesen megalapozatlannak és rágalmazónak” nevezte a témában megjelent cikkeket, és kijelentette, hogy az Európai Bizottság „a leghatározottabban visszautasítja őket.”, és hozzátette, hogy Kiriakidisz „fenntartja a rendelkezésére álló valamennyi jog eszköz igénybevételének jogát.”

A cikk felidézi, hogy a magyar kormánysajtóban megjelent cikkek az álhírgyártás tankönyvi példái lehetnének: az uniós intézmények működésének ismerete nélkül, a valóságmorzsákat és valóban létező ellentmondásokat kemény összeesküvés-elméletekkel keverve tüntetnek fel rossz színben egy általuk ellenségnek kikiáltott személyt.

Kiriakídisz vagyonnyilatkozatával kapcsolatban ugyanis valóban felmerültek kérdések: Sven Giegold német zöldpárt EP-képviselő vette korábban észre, hogy a biztos férje, Kiriakosz Kiriakídisz az elnöke a Maralo Rt-nek, és a vállalat jelentős kölcsönt kapott a Ciprusi Szövetkezeti Banktól. A biztos férjének több érdekeltségét feltüntette vagyonnyilatkozatában, ezt azonban nem. Giegold április elején ezért a Bizottsághoz fordult, hogy magyarázatot kérjen erre. A biztosnak hat hete van a válaszadásra, és ez még nem telt le, így ezzel kapcsolatban Giegold nem kívánt most nyilatkozni a lapnak.

Az EUrologus ugyanakkor megjegyzi, hogy ebből a történetből az Origo például azt hozta össze, hogy 4 millió euró nemrég jelent meg Kiriakidisz számláján, pedig a Ciprusi Szövetkezeti Bankot bőven a koronavírus-járvány előtt, 2018 augusztusában szanálni kellett, mert a kormány nem tudta megmenteni.

De a lap kitér arra is, hogy az Európai Gyógyszerügynökség egy teljesen független szervezet, aminek semmi köze nincs az Európai Bizottsághoz, így az uniós biztosoknak semmi közük nincs a gyógyszerengedélyezési eljárásokhoz.