Merkel: Örök kötelesség a nácik áldozataira emlékezni

Történelem
2021 május 08., 13:52

Véget nem érő, örök kötelesség a nácik áldozataira emlékezni - fogalmazott a második világháború európai befejeződésének 76. évfordulóján Angela Merkel német kancellár.

„1945. május 8. a felszabadulás napja. Ezzel véget ért a náci diktatúra és az a civilizációs törés, amelyet a soá jelentett.” Merkel szerint „örök felelősségünk, hogy életben tartsuk azoknak a millióknak az emlékét, akik a nemzeti szocialista zsarnokság évei alatt veszítették életüket”.

Merkel egy 2015-ös megemlékezésen
photo_camera Merkel egy 2015-ös megemlékezésen Fotó: CHRISTIAN MARQUARDT/NurPhoto via AFP

Frank-Walter Steinmeier német államfő szintén az emlékezés fontosságát hangsúlyozta. A nácizmussal és az igazságtalanság és a bűn emlékével szembenézni nem gyengíti a demokráciánkat, hanem éppen ellenkezőleg, megerősíti ellenállóképességét”.

1945. május 8-án, közép-európai idő szerint éjfélkor lépett hatályba az a Berlinben aláírt kapituláció, amelynek értelmében a náci Németország feltétel nélkül letette a fegyvert a felette győzelmet arató szövetséges erők, az amerikai, a brit, a francia hadsereg és a szovjet fegyveres erők főparancsnokai előtt. Ezzel az európai hadszíntéren befejeződött a világ eddigi legpusztítóbb háborúja, amelyben legalább 70 millió ember veszítette életét. A soá, vagyis a holokauszt ipari léptékű tömeggyilkosság volt, amelyben legkevesebb hatmillió zsidó embert öltek meg, elpusztítva az európai zsidóság jelentős részét. (MTI)