Nem 6, hanem „csak” 4 adag Pfizer-vakcinát adtak be tévedésből egy olasz nőnek

baleset
2021 május 11., 19:52

Az első hírekkel ellentétben nem 6, hanem „csak” 4 adag koronavírus elleni Pfizer–BioNTech-vakcinával oltottak be tévedésből egy fiatal orvostanhallgatót egy toszkánai kórházban.

A helyi egészségügyi szolgáltató közölte, hogy a 23 éves nő valójában 0,3 milliliter oltóanyagot kapott, ami picivel több mint 4 adagnak felel meg.

A hibát vasárnap Massa város kórházában egy túlhajszolt ápolónő követte el, aki elfelejtette felhígítani a hatóanyagot, mielőtt azt beadta az egyetemistának.

Amikor észrevették a hibát, a sokszoros adaggal beoltott nőt megfigyelésre a kórházban fogták egy napra, és bár jól van, továbbra is nyomon követik az állapotát.

A Pfizer oltóanyagának klinikai próbái idején kivizsgálták, hogy mi történik, ha valakinek tévedésből 4 adagot adnak be, de semmilyen különösebb következményt nem tapasztaltak.

Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcina fecskendőkben előkészítve az oltáshoz a Békés Megyei Központi Kórház Dr. Réthy Pál Tagkórházának egyik oltópontján Békéscsabán 2021. április 2-án.
photo_camera Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcina fecskendőkben előkészítve az oltáshoz a Békés Megyei Központi Kórház Dr. Réthy Pál Tagkórházának egyik oltópontján Békéscsabán 2021. április 2-án. Illusztráció: Rosta Tibor/MTI/MTVA

A nő azt mondta, nem fog büntetőfeljelentést tenni, de ha hosszú távon következményei lesznek a dolognak, polgári peres eljárást kezdeményez. A nővért nem hibáztatja, de ha a rendszerben ment félre valami, azt már nem tudja elfogadni – mondta. (MTI)