Mégsem nyit drogambulanciát a református egyház a VIII. kerületben

drog
2021 május 13., 11:42

A kormány drogstratégiája még azzal számolt, hogy 2020-ra Magyarország drogmentes lesz, de nem nehéz belátni, hogy a közelébe sem értünk az eleve irreális célkitűzésnek, miközben gyakorlatilag megszűnt az iskolai prevenció, és tabuvá vált az ártalomcsökkentés. A probléma kezelése most ellehetetlenült a drogügyileg erősen érintett Magdolnanegyedben is, ahol a református egyház drogmissziója szeretett volna egy nappali drogambulanciát, de végül a helyi Fidesz és a lakók nyomására a VIII. kerületi önkormányzat visszalépett.

Pedig a feltételezések szerint a járványhelyzet csak tovább rontott a droghelyzeten, és az év elején Pikó András polgármester is kritizálta a fővárosi vezetést, amiért az látványosan nem foglalkozott azzal, hogy tavaly nyáron dizájner drogok fogyasztói lepték el Budapest utcáit.

Az egyház segített volna

Végül nem is a főváros, hanem a Református Egyház Kallódó Ifjúság Mentő Missziója lépett az ügyben, amikor tavaly nyáron megkereste a fővárosi önkormányzatot azzal, hogy segítsen drogambulanciát nyitni a VIII. kerület Magdolnanegyed nevű részén. Az erre kinézett Teleki téri helyiség egyik fele a fővárosé, a másik pedig a VIII. kerülethez tartozik. A fővárosi helyiségben nappali drogambulanciát, a kerületiben pedig egy józan kávézót működtetett volna az egyház, ahol prevenciós rendezvényeket tartottak volna. Az egyház pedig vállalta volna, hogy mindkét ingatlant felújítja.

photo_camera A Teleki tér 7., ahol a kávézó nyílt volna Fotó: Szász Zsófi/444

A Fővárosi Önkormányzat április végén már döntött is arról, hogy közfeladat ellátására 10 évre ingyenes használatba adja az egyházi missziónak a 270 négyzetméteres ingatlant szenvedélybetegek nappali ellátására.

Hamar János, a református drogmisszió addiktológiai konzultánsa a 444-nek azt mondta, hogy itt egy holisztikus szemléletű mentálhigiénés és addiktológiai központ működött volna, ahol nem csak segítséget kérő szerhasználókkal vagy alkoholbetegekkel foglalkoztak volna, hanem családokkal is. Mert ha a család nem változik együtt a függővel, olyankor ők sem javasolják neki, hogy költözzön haza. Pont ezért tervezték, hogy családterápiás foglalkozásokat tartanak majd az intézményben. Emellett nagy hangsúlyt fektettek volna a megelőzésre, de foglalkoztak volna az online világ függőivel és mindenkivel, aki egy kicsit is jobban meg szeretné ismerni, hogyan válik valaki függővé. Hamar évekkel ezelőtt maga is heroinfüggő volt, de ma már ő segíti a református drogmissziót. Azt mondja, saját történetének elmesélése sokat segít abban, hogy a függők megbízzanak benne.

Hamar János
photo_camera Hamar János Fotó: Szász Zsófi/444

A nappali ellátóban egy-egy felnőtt- és gyerekpszichiáter, pszichológusok, szociális munkások, pedagógusok, lelkészek segítették volna azokat, akik a függőségükkel fordulnak hozzájuk. „Az első lépés egy felmérő beszélgetés, ami után megpróbáljuk az állapotának a súlyosságától függetlenül járóbetegként kezelni. A fő célunk pedig, hogy eljuttassuk egy megfelelő terápiás helyre” - mondta Hamar. Akiknek komolyabb segítségre van szüksége, azoknak a református egyház missziója a ráckeresztúri bentlakásos rehabilitációs otthonban biztosít egyéves terápiát, aminek a tevékenységét két éve még Balog Zoltán volt miniszter, jelenlegi református püspök is méltatta. De ők vezetik a fideszes vezetésű XII. kerületben a Válaszút Drogkonzultációs Irodát, aminek a működése leginkább hasonlít arra, amit a Teleki térre terveznek. „Ez itt a Teleki téren nem bentlakásos terápia lesz. Tehát nem idehozzuk a szerhasználókat, mint azt sok ellenzőtől hallottam, hanem pont segítünk nekik megváltozni és eljutni egy olyan kezelő helyre, ahol egy bentlakásos terápia működik” - tisztázta Hamar még az önkormányzat döntése előtt.

Arról, hogy az intézmény mivel tudja megszólítani helyben a segítségre szorulókat, Hamar azt mondta, hogy tapasztalata szerint általában szájról szájra is terjed, ha van egy hely, ahol lehet segítséget kérni. „Ezekben a körökben azért nagy port kavar, amikor valaki leáll a még aktív használóknál, hogy »neked hogy sikerült, hol sikerült«.”

De a drogambulancia mellé terveztek egy józan kávézót is. Ezzel gyakorlatilag az Adna Cafe költözött volna át a IX. kerületből, ahol eddig általában függőséggel kapcsolatos előadásokat, bibliaórákat vagy koncerteket tartottak. Hamar János erről azt mondta, hogy a kávézóval a józanságot szeretnék divatba hozni, egy olyan helyet hoznának létre, ahol a fiatalok önmaguk lehetnek, ahová be tudnak ülni, ahol a közösségi médián kívül is tudnak beszélni az érzéseikről.

Mindenki a helyi Fidesztől értesült először

A Józsefvárosi Önkormányzat havi 397 ezer forintért adta volna ki a kávézójuknak a tulajdonában álló 141 négyzetméteres helyiséget. Bár a bérbeadásról szóló szerződést még nem írták alá, de miután a pályázat elbírálásáról szóló határozat megjelent, a helyi Fidesz egyből azzal osztotta meg a dokumentumot, hogy „drogrehab központ nyitásáról döntött Pikó András polgármester”.

Ebbe beszállt a Fidesz ingyenesen terjesztett lapja, a Hírnyolc is, ami az utcán gubbasztó drogosokkal a címlapján jelent meg. A korábbi fideszes polgármester, Sára Botond pedig a a Fővárosi Kormányhivatal vezetőjeként törvényességi eljárást indított, amiért nem egyeztettek előzetesen a lakókkal. A központ ellen aláírásgyűjtés is indult.

Mivel addig más információ nem jelent meg a reformátusok terveiről, a házban lakók azt hitték, hogy a tűcsere program térne vissza, amivel még Kocsis Máté mondta fel az együttműködést. Az érintett házban lakógyűlést is tartottak, ahol Hamar és Pikó igyekezett tisztázni a félreértéseket.

Hamar a lakógyűléseken úgy látta, hogy alapvetően félretájékoztathatták a lakókat, mert nem ismerték a valós szándékaikat és a programjukat. „Olyan tévedésekben voltak, hogy itt egy bentlakásos intézmény működik majd több mint 80 fővel, tűcsere és metadon program lesz. De ez mind nem igaz. Már két alkalommal beszéltem a lakókkal. A második találkozón már az önkormányzat képviselői is jelen voltak, és igyekeztünk megmutatni a valóságot. Ellenvélemények még mindig vannak, de talán sikerült megmutatni nekik, hogy ez a kezdeményezés nemhogy rosszabbá, hanem sokkal jobbá teszi a lakókörnyezetüket.”

Beszéltünk a ház közös képviselőjével is, aki azt mondta, hogy a felháborodott lakók alapvetően a helyi fideszes lapból szerezték az információikat. Ezért gondolhatták, hogy tűcsere is lenne a házban, amit nem akartak, mert a korábbi években sok eldobált fecskendővel találkoztak. Az önkormányzati ingatlanban korábban egyébként kaszinó működött, ami miatt sok volt a balhé a környéken. Az egyeztetés végül a lakók egy részét megnyugtatta, a kávézóval alapvetően nem volt bajuk, és csak egy írásos nyilatkozatot kértek volna a polgármestertől.

Pikó András
photo_camera Pikó András Fotó: botost/444.hu

Kérdésünkre Pikó András is konstruktívnak és előremutatónak nevezte a beszélgetést. „Fontos tudni, hogy a józsefvárosi tulajdonú ingatlanban egy józan kávézó nyílik. Miután itt korábban kaszinó működött, logikusnak tűnt a feltételezés, hogy egy kifejezetten antialkoholista kezdeményezés ezután nem fog hullámokat verni - abban, hogy ez így történt, nagy szerepe volt a kormánypropaganda intenzív rémhírkeltésének is. A szerződés megkötése a református misszióval még előttünk áll: a lakók igényei természetesen beépülnek ebbe a szerződésbe”- válaszolta a polgármester.

Pikóék a hétre is terveztek egy online konzultációt még a bérleti szerződés aláírása előtt, ahol rajtuk kívül a főváros, a kerületi rendőrség, az egészségügyi központ, kábítószerügyi egyeztető fórum és a református drogmisszió képviselőjével is beszélhetnek a lakók.

De csütörtök délelőtt Pikó András az oldalán mégis arról adott ki közleményt, hogy

az önkormányzattal egyetértve a református egyház eláll a Teleki tér 7-be tervezett nappali ellátás megvalósításától. A józan kávézó megnyitását továbbra is tervezik. „Az elmúlt hetek tanulsága és a lakóktól beérkező szempontok egyértelművé teszik, hogy hibáztam, amikor ezt az egyeztetési-bevonási folyamatot nem kezdtem meg korábban. Nem az a jó politika, amelyik körömszakadtáig ragaszkodik döntéseihez, hanem az, amely képes önkorrekcióra” - írta Pikó. Hozzátette, hogy valamennyi szereplővel együttműködésben egy olyan megoldást keresnek, amely segítséget jelent a szenvedélybetegek és támogatásra szorulók számára.

Hibáztam és korrigálunk Az elmúlt hetekben nagy érdeklődést váltott ki a Magyarországi Református Egyház Kallódó...

Posted by Pikó András polgármester on Thursday, May 13, 2021

A helyi Fidesz azzal reagált a bejelentésre, hogy bármilyen hasonló ötletnél ott lesznek, „felhívjuk majd a lakosság figyelmét hogy ne kísérelje meg a baloldali vezetés újra a helyiek nélküli döntést”. Az üggyel kapcsolatban korábban kerestük a kormánypárt helyi képviselőjét, Ferencz Orsolyát, aki korábban a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum vezetője is volt, de nem reagált a levelünkre.