Sikeresen landolt a kínaiak marsjárója

űrkutatás
2021 május 15., 05:47
A CNSA, a kínai űrügynökség számítógépes grafikája a Csuzsung marsjáró landolásáról.
photo_camera A CNSA, a kínai űrügynökség számítógépes grafikája a Csuzsung marsjáró landolásáról. Fotó: CNSA - kínai űrügynökség

Sikeresen landolt szombat hajnalban a Mars felszínén a kínaiak marsjárója, a Csuzsung (Zhurong, "tűzisten") nevű hatkerekű robot, jelentette a kínai állami sajtó. A Csuzsung az Utopia Planitia nevű területen landolt a bolygó északi féltekéjén.

A Csuzsungot landolása során védőburok védte, zuhanását ejtőernyő és rakéták lassították. A sikeres landolás a BBC szerint figyelemre méltó teljesítmény, tekintettel az ilyen landolások technikai nehézségeire. Kínán kívül ez eddig a világon egyedül az amerikaiaknak sikerült. Hszi CSin-ping, Kína elnöke már gratulált is "a kiváló teljesítményhez". "Bátrak voltak a kihíváshoz, tökéletességre törekedtek, és felhelyezték országunkat a bolygófelfedezők listájára" - írta a kínai űrkutatóknak.

A hivatalos jelentések szerint a szonda magyar idő szerint szombat hajnal 1:18-kor landolt a Marson, majd 17 percen belül kinyitotta napelemeit, hogy visszaküldhesse a Földre az első jeleket.

A Csuzsung a Tienven-1 szonda fedélzetén érkezett a Marshoz, a bolygó körül keringő szonda február óta készítette elő landolását az Utopia Planitia feltérképezésével, melynek célja egy olyan landolási hely kiválasztása volt, amelytől a lehető legmesszebb vannak azok az akadályok, amiket a marsjáró már nem volna képes leküzdeni. A landolásnál ezután még meg kellett küzdeni azzal, hogy a Föld és a Mars távolsága miatt 18 perc késés van a rádióüzenetekben.

A kutatók azt remélik, hogy a sikeres landolás után a marsjáró legalább kilencven marsi napon át üzemképes marad, és tanulmányozhatja a helyi geológiát. (Via BBC)