A Dubai reptér vezérigazgatója szerint nincs alternatívája a vakcinaútlevélnek

koronavírus
2021 május 16., 13:15

„Nem hiszem, hogy lenne alternatívája a vakcinaútleveleknek” - nyilatkozta Paul Griffiths, a Dubai Nemzetközi Repülőtér vezérigazgatója a BBC-nek.

A világ egyik legforgalmasabb repterének vezetője szerint elkerülhetetlen a koronavírus elleni oltást igazoló dokumentum bevezetése a lakossági légiközlekedés újraindításához.

A vakcinaútlevelek kritikusai szerint a dokumentumok bevezetése diszkriminálná azokat, akik nem tudják vagy akarják beoltatni magukat. A WHO és a Utazási és Turisztikai Világtanács (WTTC) is ellenzi a bevezetésüket.

Dr. Mike Ryan, a WHO képviselője szerint a világban nagyon igazságtalanul osztják el a vakinákat, a vakcinaútlevél pedig ezeket az egyenlőtlenségeket erősíti.

A légiközlekedési ipar a járvány nagy vesztese. A Dubai Nemzetközi Repülőtéren, ami hedetik éve a világ legforgalmasabb reptere a nemzetközi utasok számát tekintve, a járvány miatt 70 százalékkal esett vissza az utasforgalom 2020-ban.

Griffiths szeretné, ha újra beindulhatna a légiközlekedés, szerinte a világ „már nem tud sokáig túlélni enélkül a mobilitás nélkül”, se szociális, se gazdasági szempontból, de azt is megérti, hogy az országok vezetői miért tartanak a nyitástól.

Dubai gazdasága is nagyon nagyban támaszkodik a turizmusra, a járvány miatti lezárások megviselték a szektort, Griffiths szerint pedig ennek a helyreállításában kulcsszerepe van a légiközlekedésnek.

A vezérigazgató szerint a reptér arra is fel van készülve, ha többfajta oltást igazoló dokumentum használatát vezetik majd be a világon. (BBC)