Újabb 1,2 millió adag kínai vakcina érkezett

járvány
2021 május 16., 12:26

Szokás szerint Szijjártó Péter külügyminiszter jelentette be, hogy újabb adag kínai oltóanyag érkezett Magyarországra. Megint óriási adag, 1,2 millió dózis. Ezzel már 4,5 millió adagot leszállítottak a kínaiak a megrendelt 5 millióból.

Erősen kérdéses, hogy szükség lesz-e ennyire. Január végén jelentette be a kormány, hogy vesz 5 millió adag kínai vakcinát. Már az eddig leszállított 3,3 millióból is bőven maradt, bár hetek óta lehet időpontot foglalni a Sinopharmra. Most erre jött még az újabb 1,2 millió adag.

Az európai járványügyi központ legutóbbi (késleltetett) adatai szerint a kétdózisos vakcinából 1,47 millió adagot adtak be (első és második köröst összesen). Frissebb adat azért nincs, mert a magyar kormányzati koronavírus oldalon ilyen információ nincs.

link Forrás

Az oroszok leszállították már a két millió adagot, de a többi oltóanyagból még bőven jön. Nemcsak a kínai nem fog elfogyni nagy valósznínűséggel.

link Forrás

Összesen eddig 7,3 millió oltást adtak be Magyarországon, 4,6 millió első köröst, 2,7 millióan már a másodikat is megkapták.

link Forrás