Még tart a Pfizer-hatás, felpörgött az oltási kampány

járvány
2021 május 18., 07:25

Rendesen felpörgette a múlt hét elején megtorpanni látszó oltási kampányt, hogy csütörtök óta már a Pfizer vakcinájára is jelentkezhetnek az oltásra regisztráltak. Hétfőn így több mint 75 ezren kapták meg a védőoltás első dózisát, ennél többen április vége óta nem kaptak oltást.

link Forrás
link Forrás
link Forrás

A járvány több más iránymutató adata is kedvezően alakul. Hétfőn csak 382 új fertőzöttet azonosítottak, ennél kevesebbet utoljára a második hullám legeslegelején - hónapokkal azelőtt, hogy a kormány bármilyen járványügyi intézkedést hozott volna -, szeptember 3-án regisztráltak. Igaz ugyan, hogy a kevés fertőzöttet rendkívül kevés, alig több mint hétezer teszttel szűrték ki, de a tesztek pozitív aránya így is alig haladja meg a WHO által ajánlott 5 százalékot.

link Forrás
link Forrás

Tovább csökkent a kórházi ápolásra és gépi lélegeztetésre szorulók száma is, ami nagy könnyebbséget jelent az egészségügyi ellátórendszernek.

link Forrás

Az Operatív Törzs napi tájékoztatójában külön kiemelte, hogy a kórházi oltópontokon immár folyamatosan lehet jelentkezni a Sinopharm vakcinájára, amiből vasárnap újabb 1,2 millió adag érkezett, így bőven van belőle raktáron. A háziorvosok is folytatják az oltási kampányt, ők a kínai mellett a Janssen egyadagos és a Moderna mRNS-alapú védőoltásával oltanak.

A megyei trendek jellemzően azonos képet mutatnak, mint az országosok, egy jelentős kivétellel. Komárom-Esztergom megyében, amit amúgy a járvány harmadik hulláma is kiemelten sújtott, most, egyelőre nehezen magyarázható módon napok óta újra növekszik az újonnan azonosított fertőzöttek száma.

link Forrás