A német külügyminiszter nem érti, Magyarország miért nem támogatta az EU-s felhívást, hogy fegyverszünet legyen Gázában

külföld
2021 május 19., 09:31

Az Európai Unió "nagyon egységes" az izraeli-palesztin konfliktus elmélyülésének megítélése ügyében, ezt mutatja, hogy a 27 tagország közül 26 támogatta a közös álláspontot a külügyminiszterek tanácskozásán - nyilatkozott a német diplomácia vezetője szerdán.

Heiko Maas a ZDF német országos közszolgálati televíziónak elmondta, hogy a keddi rendkívüli külügyminiszteri tanácskozáson a 27 tagország közül 26 egyetértett abban, hogy "az a legfontosabb most, hogy elhallgassanak a fegyverek, és ne legyen több halálos áldozat".

"Csupáncsak Magyarország látta ezt másként, ki tudja, miért" - tette hozzá a német külügyminiszter. Maas nemrég már kikelt Magyarország ellen, amikor a magyar kormány a hongkongi szabadságjogok eltiprása miatt a Kínával szembeni egységes uniós kiállást akadályozta meg.

Heiko Maas
photo_camera Heiko Maas Fotó: MARKUS SCHREIBER/AFP

Kiemelte: fontos, hogy az EU állást foglaljon az ügyben. Rámutatott, hogy az EU ugyanazt képviseli, mint mások, köztük az amerikai elnök. Mint mondta, "valójában mindenki" igyekszik rávenni mindkét felet, hogy legyen először tűzszünet, majd fegyvernyugvás.

Ezután ki kell dolgozni egy tervet az izraeli-palesztin párbeszéd és a békefolyamat újraindítására. A feleknek "ismét közvetlenül kell beszélniük egymással, és megállapodásokra kell jutniuk, amelyek egyszer és mindenkorra lezárják konfliktusukat", különben bármely provokáció az erőszak fellángolásához vezethet - fejtette ki Heiko Maas.

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter kedden az AFP-nek arról beszélt, hogy Magyarország általában nem ért egyet az EU túlságosan „egyoldalú” állásfoglalásaival Izraellel kapcsolatban. De még a Politico brüsszeli tudósítóinak sem volt egyértelmű, hogy mire gondolhatott most Szijjártó, hiszen a magyar kormány által megvétózott közös nyilatkozat elfogadhatatlannak nevezte volna, hogy mindkét oldalon civilek is áldozatai a konfliktusnak, emellett kinyilvánította volna, hogy az EU kiáll Izrael önvédelemhez való joga mellett a Hamász és egyéb terrorszervezetek által indított rakétatámadásokkal szemben. (MTI, ZDF)