Müller Cecília egy Orbán Viktor-interjú linkjét küldte vissza Szél Bernadett közérdekű adatigénylésre

POLITIKA
2021 május 19., 09:18

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő az oldalán számolt be arról, hogy közérdekű adatigényléssel fordult az országos tisztifőorvoshoz. Arra volt kíváncsi, hogy Magyarországon kik számítanak koronavírus-halálozási esetnek, milyen kritériumok alapján sorolnak valakit a koronavírus áldozatai közé.

photo_camera Müller Cecília

Müller azonban válaszában nem szakmai definíciókkal jött, hanem a Kossuth Rádió Orbán Viktorral készített egyik interjújának linkjét küldte el. Mint Szél írja, ebben az interjúban egyetlen kapcsolódó mondatot talált. A miniszterelnök egy ponton arról beszél, hogy „Valaki csak azokat veszi föl, akik közvetlenül a COVID miatt haltak meg, van, aki – mint például Magyarország – mindenkit bekönyvel, aki egyébként fertőzött volt, még ha nem is a COVID-tól halt meg, ezért nehéz összevetéseket csinálni.”

Szél szerint eleve abszurd, hogy egy szakmai kérdésre a szakember szakmai válasz helyett Orbán Viktort idéz, és ráadásul ez a mondat minden, csak nem definíció:

„A WHO kifejezetten hangsúlyozza, hogy azokat ne vegyék be a statisztikába, akik teljesen függetlenül a fertőzéstől, pl. autóbalesetben haltak meg. Világos. Csakhogy Orbán Viktor 'definíciójából' sem az nem derül ki, hogy Magyarország a WHO javaslata ellenére vajon mindenkit belevesz-e a statisztikába, aki fertőzött és elhunyt, esetleg ennél azért szűkebb a kör, és csak azokat, akik bár nem a fertőzésbe, de attól nem is függetlenül haltak meg. Azt sem határozta meg, hogy ki számít egyáltalán fertőzöttnek (akinek x napja lett pozitív a tesztje, vagy aki még nem került a gyógyultak statisztikájába). Tényleg őrület kategória, hogy miközben más országokban a központi koronavírus-oldalon közlik a COVID-haláleset definícióját, Magyarországon a miniszterelnök diffúz propaganda-interjúja számít a hivatalos forrásnak.” – írja Szél, aki arra is rákérdezett az országos tisztifőorvosnál, hány olyan haláleset volt eddig Magyarországon, akiknél a fertőzés kísérőbetegség volt, de nem ez volt az elsődleges halálok.

Erre Müller azt válaszolta, „nem minősül adatkezelőnek”, ami Szél szerint érdekes, mert ő úgy emlékszik, Müller Cecília korábban arról beszélt, hogy tragikus módon egy nyolc hónapos koronavírusos csecsemő is elhunyt, de halálát nem a vírus, hanem Meningococcus megbetegedés okozta, és ha erről volt információja a tisztifőorvosnak, kellett volna, hogy legyen adata mindazokról, akiknél a koronavírus kizárólag kísérőbetegségként került rögzítésre.

Szél a bejegyzése végén arról ír, hogy az Orbán-féle propagandalink elküldését végtelenül szánalmasnak találja, és ez nyílt beismerése szerinte a teljes szakmaiatlanságnak.

Arról, hogy a járvány hullámai során hogyan alakult a kormányzati kommunikáció a halálozások kapcsán, nemrég hosszabban is írtunk.