Megjelent a borostyánok réme, figyelmeztet a Duna-Ipoly Nemzeti Park

ÁLLAT
2021 június 01., 07:44

Rengeteg élővilágos emojival díszített Facebook-posztban hívja fel a figyelmet a Duna-Ipoly Nemzeti Park, hogy a hétvégén megkezdődött a csodálatos nevű, de igen kártékony borostyánevő moly (Clepsis dumicolana) rajzása.

Az apró rém magyarországi jelenlétét tavaly mutatták ki. A mediterrán térségből érkező moly ülve (!) kisebb mint 1 centi, a szárnyfesztávolsága másfél centi, a borostyánok leveleit, fiatal hajtásait fogyasztja hernyó korában.

Borostyánevő moly (Clepsis dumicolana)
photo_camera Borostyánevő moly (Clepsis dumicolana) Fotó: Picasa 2.7

„A faj már az 1980-as, 1990-es években fokozatosan elkezdett terjeszkedni Dél-Európából Közép- és Nyugat-Európa irányába. Napjainkban északon elérte Berlin, keleten Budapest, és nyugaton London vonalát. Még nem tudni, hogy az északi, illetve keleti irányú kolonizáció természetes megtelepedés, vagy a kertészetek borostyán-importjával hurcolódtak be a populációk” - olvasható a bejegyzésben. „Míg a mediterránumban csak egy, nyár elei nemzedéke van, addig az újonnan elfoglalt területeken, így hazánkban is két nemzedék figyelhető meg, egy nyár elei és egy nyár végi-kora őszi.”

Azt írják, a délies lejtőkön épült házak délnek néző falain felfutott borostyánosokon jelent meg. A Nemzeti Park azt kéri, ha valaki borostyánfaláson éri őket, jelezzék a park munkatársainak.