Házkutatás volt Badacsonytomajban a községházán és a polgármesternél

bűnügy
2021 június 03., 15:06

Csütörtökön hajnalban NAV-nyomozók osztagai hatoltak be a badacsonytomaji polgármesteri hivatalba, illetve Krisztin N. László polgármester házába, hogy mindkét helyszínen házkutatást tartsanak.

Az ügyben a leghitelesebb információi Rig Lajos országgyűlési képviselőnek vannak, mert ő hivatali minőségében kapott információkat a nyomozás vezetőitől, amiket a Facebookon osztott meg. Eszerint költségvetési csalás gyanújával nyomoz a NAV Közép-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága, uniós pályázati pénzek csalárd felhasználásának ügyében. Konkrétan egy 2 milliárd 435 millió forint úgynevezett GINOP-pályázatról van szó.

Ebben az ügyben ez nem az első esemény: idén február végén az Európai Csalás Elleni Hivatal, az OLAF emberei tartottak előre bejelentett helyszíni vizsgálatot ugyanitt, sőt az OLAF-osok akkor egy másik, 612 millió forintos, úgynevezett TOP-os projekt dokumentumait is átvizsgálták.

A NAV nyomozóit érdeklő GINOP-projekt 2018-ban indult, amikor a település 2 milliárd 435 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert „Badacsony turisztikai attraktivitásának fejlesztésére”. Ebből a terv szerint teljesen megújult volna a település központja. A leglátványosabb beruházásnak ezen belül az egész Balaton egyik legegyedibb épülete, az egykori Tátika étterem felújítása és belső átalakítása ígérkezett. Ha névről nem lenne meg, íme egy fotó a Tátika eredeti állapotáról:

Krisztin polgármester egy 2018-as interjújában azt mondta, hogy "Várhatóan 2020 nyarán már a megszépült terület várja a látogatókat.", de a Tátika-projekt most is csak a tervezési szakasz előkészítésénél tart.

Elképzelhető, hogy a ma házkutatást tartó nyomozókat azok a kifizetések érdekelték, amik miatt a Közbeszerzési Döntőbizottság korábban már 6 millió forintos büntetést rótt ki az önkormányzatra. Az történt ugyanis, hogy az azóta is stagnáló projekt indulása után nem sokkal, még 2018-ban, a polgármesteri hivatal 9 dolgozójának és a település jegyzőjének, Wolf Viktóriának összesen közel 20 millió forintot fizettek ki projektmenedzselés címén. Hogy a helyhatóság pár hónapra rá egy külső, ténylegesen ezzel foglalkozó céget is megbízzon a projekt menedzselésével.

A badacsonytomaji önkormányzatnak ezen felül is több zűrös, folyamatban lévő ügye van:

- A 24.hu írta meg, hogy a Tapolcai Rendőrkapitányság csalás gyanúja miatt tavaly október elején nyomozásba kezdett Hartai Béla alpolgármester telekügyében. Hartai az önkormányzattól turisztikai fejlesztés céljára jutányos áron kapott meg egy remek fekvésű, focipályányi területet. A szerződésben azt vállalta, hogy 2022-ig milliárdos beruházással pincesort épít ide, de helyette 2020. tavaszán feldarabolta a telket, majd a nagyobb részét egyetlen kapavágás nélkül eladta egy harmadik félnek.

- Az OLAF mellett a magyar közbeszerzési hatóság is vizsgálja - méghozzá a Pénzügyminisztérium kérésére - a "Badacsonytomaj zöld város kialakítása" című 612 millió forintos TOP-os pályázat útépítési és csatorna-kivitelezési munkáinak szerződéseit.