Vége a harmadik hullámnak

járvány
2021 június 06., 11:47

A járványnak még nem, de a harmadik hullámnak a mi számításaink szerint vége van Magyarországon.

Nincs arra pontos meghatározás, hogy mi alapján mondhatjuk ezt. Mi végül házon belül előzetesen abban maradtunk, hogy a német Robert Koch Intézet korábbi számítását vesszük alapul. Vagyis ha

  • két hét alatt
  • 100 ezer főre vetítve
  • 50-nél kevesebb új fertőzöttet regisztrálnak

országosan és legalább 15 megyében, azt tekintjük majd a hullám végének. A héten elértük ezt az állapot, a kéthetes incidencia oszlop mutatja ezt az értéket.

link Forrás

Van még több olyan megye, ahol ez a mutató 50 felett van, Borsod, Veszprém, Vas, Baranya és Nógrád. Utóbbinál az új regisztráltak száma - a megyék közül egyedüliként - az elmúlt egy hétben egy kicsit meghaladta az egy héttel korábbit.

A harmadik hullámot nálunk is a brit mutáns indította el január végén úgy, hogy a második még véget sem ért. A vírus jobban végigsöpört a lakosságon, mint az őszi hullám, rekordot döntött

  • a napi új fertőzöttek száma (őszi csúcs: 6 819, tavaszi: 11 265)
  • a kórházban kezelt Covid-fertőzöttek száma (második hullám teteje: 8 045, a harmadiké: 12 553)
  • a lélegeztetőgépen lévők száma (ősszel 656-an voltak egyidőben legtöbben lélegeztetőn, tavasszal 1 529-en)
  • és a napi áldozatok száma is (ősszel 193 volt a legmagasabb az egy napra regisztrált halálesetek száma, tavasszal 311 volt a napi halálesetek csúcsa).

A magyar egészségügy a teljesítőképessége határán, több helyen azon is túl volt a harmadik hullámban. Ez a nyomás tartós volt, és nagyon lassan enyhült (egy hónapig a második hullám csúcsa felett volt a kórházban lévők száma).

link Forrás

Mostanra a számok már jól mutatnak. 10 hete 62 265 új fertőzöttet jelentettek, most már csak 1 626-ot. Az új fertőzötteknél a hétnapos mozgóátlag szeptember elején volt olyan alacsony, mint most.

Kedvező adat, hogy az összes teszten belül a pozitívak aránya mindössze 2 százalék.

link Forrás

A grafikonok között a legördülő menüben lehet változtatni.

Olyan pusztító volt nálunk a harmadik hullám, hogy lakosságarányosan Európában nálunk haltak meg a legtöbben a járványban. Itt most a cseh, a szlovák, az osztrák és a német adatokat emeltük ki.

photo_camera Fotó: Our World in Data

Az áldozatok száma is jelentősen csökkent mostanra, de nagyon magasról, és nagyon lassan. Miközben Nagy-Britanniában vagy Csehországban júniusban már voltak olyan napok, amikor nem jelentettek új halálesetet, nálunk a napi jelentések mozgóátlaga még mindig 18.

Hogy lesz-e negyedik hullám, azt most nehéz lenne megmondani.

Az biztos, hogy az indiai vagy legújabb nevén delta mutáns megjelent Magyarországon is, sőt, itthon is terjed. Müller Cecília tájékoztatása szerint az első két hivatalos magyarországi delta-fertőzött ugyanis nem külföldön, hanem itthon kapta el az új vírusmutációt. Pénteken azt mondták, hogy három esetet találtak eddig, közülük egy fertőzött kórházba került. Tesztelték a környezetüket és a kórházba kerültnél az egészségügyi dolgozókat is, de úgy tűnik, a beoltottakat nem fertőzte meg az új mutáns.

A delta megjelenése egyelőre nem látszódik a magyarországi adatokban. A héten ugyan volt egy elsőre aggasztónak tűnő megugrás a pozitív tesztek arányában, de ez valószínűleg csak valamilyen adathiba lehetett az operatív törzsnél.

A briteknél már a delta variánst mutatták ki az új fertőzöttek 75 százalékánál, és úgy látják, hogy elsősorban a diákok körében terjed, ami azért is lehet, mert ők még nincsenek beoltva.

Nálunk szerencsére hamarosan iskolaszünet lesz. Az is kedvező, hogy a 16-17 évesek többsége megkapta már az oltást. Viszont a kormány egyelőre nem indít oltási kampányt a 12-15 évesek körében, pedig oltóanyag lenne rá.

Az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezte, hogy a fiatalabbakat is oltsák, több országban már be is jelentették, hogy nekikezdenek. Orbán Viktor viszont még kivár, ahogy fogalmazott pénteken: „Én az óvatosabbak közé tartozom, mégiscsak gyerekekről van szó. Ez aztán mégiscsak tényleg a mi felelősségünk. Ugyanakkor elzárni sem akarjuk a szülőket attól a lehetőségtől, hogy ha féltik a gyermeket, akkor beoltathassák. Ráadásul, mint említettem, rengeteg vakcinánk van, választani is lehet, tehát vakcinaszabadság is van.” Szerinte majd a nyár végén dőlhet el, hogy lesz-e a fiatalabbnak is oltási kampány. Az iskolakezdésre ugyanakkor már érdemes lenne beoltatni a 12 év felettieket is.

Egyelőre úgy néz ki, hogy nagy százalékban védenek a vakcinák a delta variánstól is, külföldi tapasztalatok alapján a megbetegedettek nagy része olyan, aki nem volt beoltva.

Viszont bármennyire is jól állunk az oltásokkal, még mindig van 3 millió felnőtt oltás nélkül.

Ma reggeli adatok szerint összesen 5 260 418-an kapták meg legalább az első oltásukat, ez a 16 év felettieknek 64 százaléka. A program nagyon belassult, múlt vasárnap óta 123 387-en kapták meg az első oltásukat, ez az elmúlt 14 hét legalacsonyabb száma.

A regisztráció már alig emelkedik. Pénteki adatok szerint 5 millió 267 ezren jelentkeztek be oltásra, múlt vasárnap óta mindössze 1 százalékkal nőtt az oltásra jelentkezők száma.

A KSH hetente készített felmérést az oltáshoz való hozzáállásról. A legújabb adatok szerint 68,4 százalék már beadatta vagy tervezi beadatni az oltást. 12 százalék talánnal válaszolt (ez cirka egymillió ember).

Mereven elzárkózik ugyanakkor 16,2 százalék, 1,3 millió ember.

Ha itthon is elterjed a delta mutáció, az elsősorban rájuk lesz veszélyes.