Chile példája azt mutatja, hogy az átoltottság jelenlegi szintje nem ér semmit

járvány
2021 június 15., 06:44

Chilében az elmúlt hét napban átlagosan 7000 fölött volt a napi új esetek száma úgy, hogy az Our World in Data adatbázisa szerint a lakosság 61%-a kapott legalább egy oltást, amellyel Izrael mögött a második helyen állnak a globális átoltottságban az Egyesült Királysággal holtversenyben. Sőt, június 8-án érte el a csúcsot ez a szám. Ami még aggasztóbb, hogy a halálozások számában sincs visszaesés. Eddig egész júniusban nőtt a halottak száma naponta, jelenleg 110 körül stagnál. A fővárosban 98 százalékos a kórházak telítettsége, tehát az egészségügyi rendszeren sem sikerült lazítani az elmúlt hetekben.

A Portfolio arra keresi a választ cikkében, hogy miért történhet meg, hogy ilyen magas átoltottság mellett mégis csillapíthatatlanul pusztít a járvány a dél-amerikai országban.

Arra jutottak, hogy

  • az országban a brazil variáns terjed, amely kétszer fertőzőbb és ellenállóbb, mint az, ami Kínából kiindult tavaly,
  • jelentős részben a Sinovac vakcináit osztották ki, amelyek kevésbé hatékonyak ezzel a variánssal szemben,
  • az emberek figyelme lankadt, nem tartják be az amúgy szigorú korlátozásokat.

Az azonban fontos, hogy az adatok szerint a halálesetek döntő többsége azok közül kerül ki, akik nem kaptak oltást, tehát összességében kijelenthető, hogy a súlyos járványhullámért az országban használt vakcina alacsonyabb hatékonysága a domináns variánssal szemben önmagában nem okolható. Ráadásul az új esetek sokkal nagyobb részben érintik azokat, akik semmilyen oltást nem kaptak, és az oltott betegek között is jelentős számban vannak olyanok, akik csak egy oltást kaptak, vagy alig telt el idő a második oltásuk óta.

Keresztekkel emlékeznek a járvány áldozataira Santiagoban.
photo_camera Keresztekkel emlékeznek a járvány áldozataira Santiagóban. Fotó: MARTIN BERNETTI/AFP

Végső soron a cikk arra jut, hogy ilyen átoltottság sem elegendő ahhoz, hogy megelőzhető legyen egy újabb hullám kialakulása. „Visszatérhet hozzánk is a súlyos járványhullám, mert a 60 százalékos átoltottság egy picit ellenállóbb mutáns ellen már gyakorlatilag semennyire nem képes fékezni a járvány terjedését” - írják.