Elkezdik mosni a ruhákat a Nemzetközi Űrállomáson

űr
2021 június 22., 18:25

Az amerikai űrkutatási hivatal évi több tonna ruhát dob ki, mivel még nincs megoldva, hogy az űrhajósok öltözékét tisztítani lehessen a Nemzetközi Űrállomáson. De ezen már jövőre változtatni akarnak.

A Nemzetközi Űrállomáson az űrhajósok addig hordják a ruháikat és az alsóneműiket, amíg teljesen el nem koszolódnak, majd a piszkos ruhát az atmoszférába küldve elégetik.

A Nemzetközi Űrállomás a SpaceX Crew Dragon űrhajójának felvételén 2021. április 24-én.
photo_camera A Nemzetközi Űrállomás a SpaceX Crew Dradon űrhajójának felvételén 2021. április 24-én. Fotó: NASA/AFP

A NASA ezért összefogott a Procter & Gamble-lel, hogy kitalálják, mi lenne a legjobb megoldás az űrhajósok ruháinak tisztítására az űrben, hogy azokat hónapokig vagy akár évekig újra lehessen használni, mint a Földön.

A cincinnati cég bejelentette, hogy hamarosan mosószert és folteltávolítót küld az űrállomásra. Az űrhajósok gardróbjának rendben tartása nem kis probléma, főleg mivel az Egyesült Államok és más országok is űrbázisokat szeretnének létrehozni a Holdon és a Marson.

A rakéták raktere szűkös, a szállítás drága: miért pazarolnák azt új ruhákra, ha a ruháikat frissen lehetne tartani. Ha kiszámoljuk, hogy egy űrhajósnak évente 68 kilogramm ruhára van szüksége az űrben, ez gyorsan összeadódik, különösen egy 3 éves Mars-misszió esetén – mondta el Mark Sivik, a P&G szakembere.

Az űrállomás űrhajósai napi 2 órát edzenek, hogy ellensúlyozzák a súlytalanság izom- és csontkárosító hatásait, így az edzőruhájuk hamar izzadt, büdös lesz.

Leland Melvin, a NASA volt űrhajósa arról számolt be, hogy a pólóik, a rövidnadrágjaik és a zoknijaik annyira elpiszkolódnak, hogy hetente kell cserélni őket. A speciális antimikrobiális ruhák sem nyújtanak megoldást a problémára.

Ezért a P&G decemberben felküldi az űrállomásra a kifejezetten az űrbe szánt mosószert, hogy a tudósok megvizsgálhassák, hogyan reagálnak az enzimek és más összetevők a 6 hónapos súlytalanságra. Jövő májusban pedig folteltávolítókat szállítanak az űrhajósoknak.

Ezzel egyidejűleg a P&G olyan mosó-szárító gépet fejleszt, ami minimális mennyiségű víz és mosószer felhasználásával a Holdon vagy akár a Marson is működhet. Egy ilyen gép hasznosnak bizonyulhatna a Föld vízben szűkölködő vidékein is. (MTI)