Félő, hogy valódi erőszakba fordul a QAnon online hadviselése

külföld
2021 június 24., 14:21

Az Egyesült Államok Capitoliumának januári ostroma óta keveset hallani a QAnon mozgalomról. Egy róluk szóló könyv szerzője szerint viszont a mozgalom nem tűnt el, sőt, félő, hogy a hívek az online arcoskodás helyett a valódi erőszak felé fordulnak. Egy FBI-jelentés is hasonló konklúzióra jutott.

A QAnon követői az elmúlt évtizedek legőrültebb összeesküvés-elméletében hisznek, ami szerint a világot a demokrata politikusok és hollywoodi sztárok pedofil-sátánista koalíciója irányítja, és Donald Trump valójában ellenük folytat szent háborút az amerikai hadsereg titkos támogatásával.

Mike Rothschild 2017-es indulása óta követi a mozgalmat, és éppen 2021 januárjában fejezte volna be az erről szóló könyvét, a The Storm Is Upon Us-t de a Capitolium ostroma miatt egy komplett fejezetet át kellett írnia. Bár a januári események óta úgy tűnik, mintha a QAnon lassan kikopna a közbeszédből, a szerző a Vice-nak arról beszélt, hogy szerinte a mozgalom nem tűnik el, csak éppen átalakul.

Donald Trump hívei 2021. január 6-án erőszakkal törtek be a Capitolium épületébe.
photo_camera A QAnon Sámánként ismerté vált Jacob Chansley a Capitolium ostroma alatt. Fotó: SAUL LOEB/AFP

A hívők sokáig várták a Nagy Pillanatot, amikor Trump majd jelez nekik, és elkezdődik az elszámoltatás, a gyerekevő demokratákat nyilvánosan felelősségre vonják, és az államszervezet megtisztul. De nem lett elszámoltatás. Trump nem lett újra elnök. Bident tényleg beiktatták.

Az elnökváltás folyamata zökkenőmentesen lezajlott, és minden olyan esemény véget ért, amikor a hívők még azt várhatták, hogy Trump majd most valamilyen bravúrral visszaszerzi a hatalmat és véghez viszi a szerintük létező tervét. Az arctalan Q, az elméleteket feltüzelő információk csöpögtetője pedig 2020. december 8 óta nem jelentkezett.

„Azt megérteni, hogy az a QAnon, ami 2017 októbere és 2021 januárja között létezett, már nincs” - mondta Rothschild.

Szerinte hiába nem teljesültek a próféciák, azok a hívők, akik éveket fektettek Q kódolt üzeneteinek a megfejtésébe és az összeesküvéselmélet-háló kialakításába, nem fogják elengedni a nagy megváltáshoz fűzött reményeiket.

„A QAnon követői még mindig kapaszkodnak abba hitbe, hogy lesz egy nagy, mindent megváltoztató esemény, ami után minden jobb lesz. Annyi történt, hogy ez az esemény megváltozott.”

A reménykedők most egy szavazat-újraszámlálásra koncentrálnak Arizona állam Maricopa megyéjében. Az arizonai szenátus republikánus vezetése példátlan módon egy magáncéggel számoltatja újra a tavalyi elnökválasztás 2,1 millió szavazatát a megyében, szakértők szerint amatőr és megbízhatatlan módon. A cég sosem végzett még ilyen jellegű munkát, a szavazatszámlálóik között QAnon-hívők is vannak, és a számlálási metódusuk maga is sok hibát eredményezhet.

A trumpista törvényhozók viszont nagy lelkesedéssel látogatják most Arizonát, és mintaként tekintenek a számlálásra, amit a saját államaikban is meg akarnak valósítani. Bármennyire abszurd, a republikánusok egy része tényleg még mindig hisz abban, hogy a választás eredményét az utólagos újraszámlálásokkal megfordíthatják, bizonyos hírek szerint pedig maga Trump is arról beszél a környezetének, hogy augusztusban már újra hivatalban lehet.

Az FBI múlt héten aggasztó jelentést adott le a washingtoni törvényhozóknak. Attól tartanak, hogy a mozgalom kiábrándult “digitális katonái” valódi, személyes szervezkedésbe kezdenek.

„Megállapításaink szerint a QAnon néhány követője arra a következtetésre fog jutni, hogy nem bízhatnak tovább a QAnon-posztokban emlegetett „tervben”, és kötelességüknek fogják érezni, hogy „digitális katonák” helyett a valódi világban kövessenek el erőszakos cselekedeteket - például megtámadják az általuk valósnak hitt háttérhatalom tagjait, demokratákat és más politikai ellenlábasaikat -, és nem várnak tovább arra, hogy a Q által ígért események bekövetkezzenek.”

Rothschild szerint ez a veszély reális.

„Nagyon aggódom az elfogult hívők miatt, akik el fognak jutni egy pontra, amikor felismerik, hogy Donald Trump nem lesz újra elnök. És valakin bosszút fognak állni emiatt.”