Lejárt az iráni atomlétesítmények ellenőrzését lehetővé tevő ideiglenes egyezmény

külföld
2021 június 25., 16:33

Irán nem adott választ a határidőig, hogy meghosszabbítja-e az atomlétesítményei ellenőrzéséről szóló ideiglenes egyezményt, melynek hatálya csütörtök éjfélkor lejárt, közölte pénteken a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség.

Idén áprilisban Irán új centrifugákat helyezett üzembe a natanzi urándúsítóban.
photo_camera Idén áprilisban Irán új centrifugákat helyezett üzembe a natanzi urándúsítóban. Fotó: Iráni kormány/AFP

Ez komoly fordulat az iráni atomkérdésben: Teherán még azután is lehetővé tette az ellenőrzéseket, hogy Donald Trump 2018-ban egyoldalúan felmondta az atomalkut, amit még Barack Obama elnöksége idején kötöttek. Ez az egyezmény, ha nem is akadályozta meg Irán atomfegyverkezését, olyan szabályrendszert állított fel, mely a távoli jövőbe tolta az ország kitörési pontját, vagyis azt a pillanatot, amikor már elég, megfelelően dúsított hasadóanyagot állíthatna elő az atomfegyvergyártáshoz.

Rafael Grossi, a NAÜ főigazgatója szerint most, hogy Irán nem válaszolt az érdeklődésükre, nem tudni, hogy szándékukban áll-e fenntartani az eddigi technikai megállapodást.

Irán amúgy már februárban korlátozni kezdte az együttműködést a NAÜ ellenőreivel, egyben közölte, hogy már nem tartja magát az atomalku kiegészítő jegyzőkönyvéhez. Ez utóbbi dokumentum alapján ellenőrizhették a NAÜ ellenőrei előzetes bejelentés nélkül is a létesítményeiket. Ekkor írták alá az ideiglenes egyezményt, amely legalább korlátozott ellenőrzéseket lehetővé tettek.

Idén áprilisban amúgy Bécsben, a NAÜ központjában újra tárgyalások kezdődtek a 2015-ös atomalku felélesztéséről. (Via MTI)