Az Európai Bizottság fokozatosan megszüntetné a tenyészállatok ketrecben tartását

mezőgazdaság
2021 június 30., 13:35

Az Európai Bizottság úgy döntött, hogy 2023-ig jogszabályt javasol a tenyészállatok ketrecben tartásának fokozatos megszüntetéséről, majd betiltásáról. A ketreces állattartás megszüntetését célzó kezdeményezés a hatodik sikeres európai polgári kezdeményezés volt, és az első, aminél az Európai Bizottság jogalkotást indít.

Az Európai Bizottság úgy döntött, pozitív választ ad az End the Cage Age nevű polgári kezdeményezésre, aminek az aláírásgyűjtése 2018 szeptemberében kezdődött.

A brüsszeli testület indoklása szerint ez a polgári kezdeményezés tükrözi az etikusabb és fenntarthatóbb gazdálkodási rendszerekre való áttérés iránti igényt, beleértve a meglévő, EU-s állatjóléti szabályok felülvizsgálatát is.

Míg az állatok védelmére vonatkozó hatályos törvények minden haszonállatra vonatkoznak, a ketrecben tartásra vonatkozó szabályok csak a tojótyúkokra, a brojlercsirkékre, a kocákra és a borjakra terjednek ki. Az európai polgári kezdeményezésre adott válaszában a Bizottság kötelezettséget vállal arra, hogy 2023 végéig jogalkotási javaslatot terjeszt elő a ketrecrendszerek tiltásáról minden állatra, amit a kezdeményezésben említenek.

Szpisják Imre gazda és Béla nevű, magyar rekorder sertése Kenderesen 2014. március 3-án. A gazda levágta a 8 éves magyar lapály sertést, melynek hossza 251 cm, súlya 560 kg volt. Az óriásira nőtt állat a magyar rekordot 2013. április 27-én állította fel, akkor 530 kilogrammot nyomott.
photo_camera Szpisják Imre gazda és Béla nevű, magyar rekorder sertése Kenderesen 2014. március 3-án. A gazda levágta a 8 éves magyar lapály sertést, melynek hossza 251 cm, súlya 560 kg volt. Az óriásira nőtt állat a magyar rekordot 2013. április 27-én állította fel, akkor 530 kilogrammot nyomott. Illusztráció: Mészáros János/MTI

Mivel a ketrecek használatának megszüntetése szükségessé teszi a jelenlegi gazdálkodási rendszerek megváltoztatását, az Európai Bizottság egy 2022 vége előtt elkészíteni tervezett hatásvizsgálatban figyelembe fogja venni a meghozható intézkedések társadalmi-gazdasági és környezeti hatásait, illetve az állatjóléti előnyöket. Erről legkésőbb 2022 elejéig nyilvános konzultációt indít. A bizottság értékelni fogja, hogy megvalósítható-e a 2027-től hatályba lépő jogszabály javaslatának kidolgozása. (MTI)