Házisertés-vaddisznó hibridek jelentek meg a fukusimai katasztrófa környékén

2021 június 30., szerda 9:24

Az elhagyatott fukusimai zónában a vaddisznók a környékbeli gazdaságokból elszabadult házisertésekkel kezdtek el keveredni, és a két faj szaporodásából vaddisznó-hibridek születtek - állapította meg Donovan Anderson, a Fukusimai Egyetem kutatója DNS-minták vizsgálatával. A kutató elmondta azt is, hogy az erőmű katasztrófája miatti sugárzás nem okozott genetikai károsodást a vaddisznóknál.

A 2011-ben bekövetkezett, földrengés és cunami okozta nukleáris katasztrófa után Fukusima környékét, akárcsak annak idején Csernobil körzetét, kitelepítették, az állatokat azonban ott hagyták a telepeken. A Proceedings B folyóiratban publikált tanulmány Fukusima környékének katasztrófa utáni élővilágáról festett képet. A kutatók DNS-vizsgálatokkal követték nyomon, hogy mi történt a vadon élő állatokkal a sugárszennyezett térségben, melynek települései hirtelen elnéptelenedtek.

Kóborló vaddisznó Fukusimában Fotó: Business Insider / Youtube

A vaddisznók és a csatangoló házisertések DNS-ének vizsgálata arra az eredményre vezetett, hogy a kutatók által biológiai inváziónak nevezett jelenség a vaddisznók génjeiben is kimutatható. Az is kiderült, hogy ezek a házisertésgének az idők során fokozatosan „felhígultak”. Anderson szerint a házisertések nem tudtak életben maradni a vadonban, de a robusztus vaddisznók jól érezték magukat az elhagyatott településeken. Arról, hogy a vaddisznók átvették az uralmat az üres városban, számos látványos videó készült.

A kiürített terület volt a két faj kereszteződésének kiindulópontja, a hibrid sertések aztán vaddisznókkal szaporodnak tovább. Ahogy Kaneko Singo professzor, a Fukusimai Egyetem Környezeti Radioaktivitás Intézetének munkatársa fogalmazott: „Ezek az invazív gének eltűnnek, és a természetes helyzet kezd visszaállni.” (MTI via BBC)