Az ELTE BTK kirakott egy LMBTQ-kisokost az Instagramra, majd a szélsőjobbos felháborodás hatására inkább törölték

POLITIKA
2021 július 02., 10:12

Hétfőn az ELTE BTK az Instagram-oldalán megosztott egy 9 fotóból álló posztot, ami egy LMBTQ+ kisokos volt, és alapvető ismereteket közölt a szexuális identitásokkal kapcsolatban. A poszt az ELTE egy ideje tartó sorozatának, a mentális egészségügyi kérdésekre figyelmet felhívó #mentalhealthmonday sorozatnak volt egy eleme.

A fotókon olyan több ezer éve ismert információk kaptak helyet, minthogy a nemi identitás vagy megfelel az ember születési nemének, vagy nem. A poszt ellen rövid időn belül kampányt indított a homofób fellépésre mindig kapható, orosz mintára működő szervezet, a CitizenGO, és fellépésük hatására az ELTE BTK Instagram-oldaláról nem sokkal később eltűnt a poszt. Beszámolók szerint a CitizenGo "aktivistái" telefonon kezdték el hívogatni az egyetemet, és ezután került le onnan a kisokos.

A Mérce kérdésére, hogy miért döntöttek a poszt levétele mellett, Bartus Dávid, az ELTE BTK dékánja azt írta:

„Az ELTE BTK Instagram oldalán a pandémia idején „Mental Health Monday” elnevezéssel új rovatot indított a Bölcsészettudományi Kar Kommunikációs Csoportja.

A rovat azzal a szándékkal született, hogy a koronavírus-járvány mindenkit megviselő időszakában információkkal, tanácsokkal segítsük hallgatóinkat lelki egészségük megőrzésében. A sorozat keretében a BTK Instagram oldalán „LMBTQ kisokos” címmel június 28-án megjelent, szintén mentálhigiénés tájékoztatás céljából létrejött poszt az elmúlt két napban olyan indulathullámokat indított, ami nem összeegyeztethető sem a Mental Health Monday Instagram rovat, sem a Bölcsészettudományi Kar kommunikációs szándékaival. Ezért Karunk vezetése úgy döntött, hogy az Instagram-posztot nem szerepelteti a sorozat elemei között.”

Bár a válaszban erről nincs szó, de mindenképp kiemelendő tényező, hogy a kar vezetése nem sokkal a homofób törvény elfogadása után döntött úgy, hogy az LMBTQ kisokosnak nincs helye az egyetem felületén, mert az ellen túl sokan tiltakoztak.

Frissítés: a cikkben eredetileg beszámoltunk arról, hogy az egyik tanszék a dékánnak címzett nyílt levelet tett közzé, a levél szerzői azóta azonban jelezték, hogy ez csak véletlenül került ki egy tanszéki Facebook-oldalra, mivel egyelőre csak az aláírásokat gyűjtötték hozzá, és nem nyilvános levélnek szánták, hanem az egyetemi polgárok belső levelének, ezért kérésükre a levelet leszedtük.