Ledöntötték Viktória és Erzsébet királynő szobrát Kanadában a jelöletlen tömegsírokban talált őslakos gyerekek miatt

külföld
2021 július 02., 05:41

Viktória és Erzsébet királynő szobrát is ledöntötték Winnipegben, miután nemrég őslakos gyerekek tömegsírjaira bukkantak több egykori bentlakásos iskola területén.

Június elején találtak először 215 jelöletlen sírt Kamloops városában egy egykori bentlakásos iskola területén, ahova az őslakos gyerekeket vitték, de az egyházi intézmény nyilvántartásában nem volt jelölve a haláluk. Június 24-én újabb, nagyjából 751 jelöletlen sírt találtak Kanada Saskatchewan tartományának dél-keleti részén, az egykori Marieval Indián Bentlakásos Iskola területén. Az még nem derült ki, hogy pontosan mi miatt hunytak el a gyerekek, de a kamloopsi iskola vezetője 1910-be arra panaszkodott, hogy a kormány nem biztosít elég forrást a diákok élelmezésére.

A szobrokat jelképesen Kanada napján, július elsején döntötték le, amikor az ország a konföderációt ünnepli.

„Nem ünnepeljük az ellopott őslakos földeket és az ellopott őslakos embereket. Ehelyett összegyűlünk, hogy megtiszteljük a kanadai állam által elvesztett összes életet” - jelentette ki a csoport egyik vezetője.

A szobordöntők narancssárga pólót viseltek, a szobor talapzatára vörös gyerekkéz lenyomatokat ragasztottak ki, és odaírták, hogy: „Egykor gyerekek voltunk” és „Hozzátok haza őket!” A királynők szobrának ledöntésével a gyarmatosítás ellen tiltakoztak.

link Forrás

(Guardian)