A kopipészt királyai: a duplázás és a másolás volt a specialitása a bükkösdi EU-pénz-vámpíroknak

bűnügy
2021 július 08., 15:07
  • Ugyanazzal a videóval próbálták bizonyítani, hogy két eseményt is szerveztek, de még arra sem figyeltek, hogy az egyik állítólagos sportnap idején kijárási korlátozás volt.
  • De volt olyan is, hogy a család egyesülete és a család alapítványa ugyanarra a pályázatra azonos szöveggel, csak más címmel jelentkezett be, és ami a legjobb, nyert is.
  • A falusiaknak szánt EU-pénz egy részéből egy pécsi konditeremnek szerveztek reklámakciókat.
  • Ezt a csapatot is Hadházy Ákos képviselő szimatolta ki.

Sírva röhögős cikkben mutattuk be két éve, hogy az erre szakosodott csalók milyen primitív módszerekkel lopják el a legszegényebb, legrosszabb helyzetben lévő kisfalusi embereknek szánt EU-pénzeket. Az ilyen csalók jellegzetes módszere, hogy több tucatnyi vagy százas nagyságrendű olyan esemény - sportnap, továbbképzés - megrendezésére pályáznak, amelyek egyenként csak 1-2 millió forint támogatást kapnak, de ha 100-200 ilyent szervez az ember, és valójában tízezreket sem költ el egy-egy kamueseményre, akkor már egészen jó pénzről van szó. Pár példa:

  • Egymillió forintból három férfi focizgatott gumilabdával a réten Fáj községben
  • Szalaszenden ugyanez jött ki egymillióból, a szervezők autófényszórója által megvilágított legelőn
  • Felsőgagyon a bekötőútra lerakott marmonkannákat kerülgettek biciklivel cigarettázó gyerekek egymillióért

Mostani hőseink, Bükkösd község egykori polgármestere és a felesége, Budai Zsolt és Györe Valéria, illetve az általuk gründolt helyi egyesület és alapítvány Hadházy Ákos képviselő szerint ennek az iskolának a követői.

Az ilyen pályázó szervezetek elbukásának egyik gyakori oka a Facebook-oldaluk. Az uniós pályázatok kiírása ugyanis jellemzően megköveteli, hogy a nyertesek a nyilvánosság előtt dokumentálják, mit kezdtek a pénzzel. A Bükkösd Jövőjéért Alapítvány 250 millió forintot nyert arra, hogy Bükkösdön és még 3 kistelepülésen összesen 126 darab ilyen-olyan sportnapot és más sporteseményt szervezzen. Bár ők a szokásoshoz képest ezeket alig-alig dokumentálták a Facebook-oldalukon, amit feltettek, az így is árulkodó.

A falusiaknak szánt 250 millió forintot az interneten is elolvasható pályázatuk szerint Bükkösdön, Lippón, Nagydobszán és Királyegyházán megrendezett eseményekre költhették. A Facebook-oldalról ehhez képest az derül ki, hogy a közpénznek minimum egy részét egy Pécsett található, a Bükkösd Jövőjéért Alapítványhoz kapcsolódó fitneszterem reklámozására fordították:

A Gytronic nevű terembe alkalmanként ingyenes személyi edzésekkel szereznek reménybeli fizető vendégeket, és ezeket az ingyenes reklámakcióikat - bevallottan - a kisfalusiaknak szánt EU-pályázat pénzéből finanszírozzák:

photo_camera Fotó: Vörös Design

A Facebook-oldalra azért felkerült néhány általuk szervezett esemény videója is. 2020. április 4-én például ez:

Amiben az az egyik izgalmas dolog, hogy a videó snittről-snittre megegyezik egy 2019. május 31-én kiposztolt sportnap-videóval:

A copy-paste-elést a bükkösdi család nem most kedvelte meg.

2017. februárja igazán sikeres időszak volt Budaiéknál. A Bükkösd Jövőjéért Alapítvány február 7-én, a Bükkösd Holnapjáért Egyesület pedig másnap, február 8-án nyert ugyanis 25-25 millió forintot ugyanazon az "EFOP-1.3.5-16 - Társadalmi szerepvállalás erősítése a közösségek fejlesztésével" nevű pályázaton. A két pályázat szépen kiegészítette egymást, amennyiben az Alapítvány projektje a helyi öregeken segített - a címe az volt, hogy "Az idősebb korcsoport társadalmi integritásának biztosítása a Nyugat-Mecsek térségében", míg az Egyesület a falu fiataljain, "Fiatalabb generáció társadalmi érzékenyítése a Szentlőrinci járásban" cím alatt. Szép történet, az egyetlen bökkenő az vele, hogy amint az a palyazat.gov.hu keresőjével 1-2 perc alatt ellenőrizhető, a két pályázat szövege az utolsó vesszőig megegyezett.

A tény, hogy simán lehet pontosan ugyanazzal a szöveggel uniós pénzt nyerni öregekre és fiatalokra, nem a pályázókra veti a legrosszabb fényt.

Hadházy azt írta, hogy

"A helyiek szerint a rendezvényekből alig valósult meg valami, de akkor mindig KÉT JELENLÉTI ÍVET ÍRATTAK ALÁ a résztvevőkkel."

Az érintetteknek ezen a ponton annyira megtetszett a copy-paste, hogy az egyesület beszámolójaként az alapítvány lemásolt beszámolóját adták le a bíróságon, ami Hadházy szerint közokirat-hamisítás. A képviselő videót is készített arról, hogyan néz ez ki a bírósági nyilvántartásban:


Az ügy azt is jól illusztrálja, hogy az érintett településvezetők gyakran miért tudják megúszni az átlátszó trükközéseket is. Azért, mert ha helyben megbuktak - mint a bükkösdi polgármester, akit 2019-ben leváltottak -, és ne adj isten kiderülne, hogy magáncélra fordították a közpénzt, az utódjuk nem motivált abban, hogy feljelentést tegyen, mert ha bebizonyosodna, hogy bűncselekmény történt, elképzelhető, hogy a településnek kell visszafizetnie a támogatást.

Ebben az esetben azonban Hadházy azt mondja, ő majd megteszi a feljelentést, hogy az ügy ne maradjon következmények nélkül.