Egymillióért szerveztek olyan sportnapot, ahol EU-s táblákat kellett lóbálni

bűnügy
2019 február 20., 05:12
comments 396

Ritkán fordul elő, hogy egy csalásgyanús gazdasági ügy egyszerre torokszorítóan drámai, ugyanakkor fergetegesen mulatságos műalkotásokat hozzon létre, de a Harmadik Évezred Innovációs Alapítványé pont ilyen.

Az alapítvány szokásos közpénzügyi kutakodásai során tűnt fel Hadházy Ákos független képviselőnek. 

Az akkor egy éve létező Harmadik Évezred Innovációs Alapítvány tavaly március 28-án büszke közleményben jelentette be, hogy EFOP-1-8-6-17-2017-00026 számú pályázatára 450 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott.

A "lakosság egészségi állapotának javítását célzó" projekt lényege, hogy ebből a félmilliárdból 448 darab, "kevésbé fejlett régiókban" található településen tartsanak sportnapot, hogy a "családok közösen eltöltött szabadidős tevékenysége gazdagabbá és színesebbé tegye a mindennapjaikat", közösséget építsen, sőt "hosszútávon is hatással legyen jövőbeli életükre."

Az alapítvány tehát darabonként durván egymillió forint közpénzből szervezte-szervezi a sportnapjait az észak-magyarországi, az észak-, illetve a dél-alföldi régió hátrányos helyzetű falvaiban.

A gyakorlott újságolvasó ezen a ponton joggal hihetné, hogy a poén az lesz, hogy az alapítvány nem is tartott sportnapokat és lenyúlta a pénzt. Ám a helyzet ennél is sokkal viccesebb.

Az alapítvány ugyanis a jelek szerint tényleg szervezett eseményeket, sőt ezeket lelkesen dokumentálta is, majd a bizonyítékokat feltöltötte a netre. Egyszerre elképesztő és bátor, hogy közölni merték a harmadik évezred Magyarországának ezeket a kulcsdokumentumait!

Ez itt egy kompetenciafejlesztő, közösségiélményszerző, a leszakadó polgárok életét hosszútávon is átalakító, egymillió forintból megszervezett sportnap a beszélő nevű Fáj községben:

A barokk művészetben annyira kedvelt átlós kompozíció két végpontjában a sportszerető ember alfája és omegája, vagyis a labda és a budi találhatóak. A fotó arra is indirekt bizonyíték, hogy a sport sokféle lehet és nem minden a tömegsport, hiába állítják ezt a demagóg populisták.

Az fb-posztban nem egyetlen fotó, hanem egy egész galéria nézhető meg, ebből kiderül, hogy tényleg 3 résztvevő volt.

Fáj neve azért tűnhet ismerősnek, mert a 2018-as választás után a teljes magyar média foglalkozott a 400 fős, extrém szegény borsodi falucskával, ahol a választópolgárok 99 százaléka - listán 216-ból 214, egyéniben 217-ből 211 - szavazott a Fideszre.

A közeli Felsőgagy egymillió forintos sportnapján bebizonyították, hogy a marmonkanna nemcsak az egészségrombolás, hanem az európai értelemben vett kompetenciafejlesztés eszköze is lehet:

Annak, aki nem hisz az állóképeknek, itt egy videó a gagyvendégi egymilliós sportnapról. Kiderül belőle, hogy az EU által támogatott legújabb sport a cigizve biciklizés, illetve hogy sportolni nemcsak marmonkannák, de téglák között szlalomozva is lehet, sőt érdemes:

link Forrás

Itt a - Váczi Zoltánhoz és Radja Nainggolanhoz hasonlóan - cigizve sportoló fickó:

Az egymillióba Felsőgagyon belefért három további, helyben népszerű sportág, vagyis egy kis szántás + repülőszőnyegezés + agility is

Szalaszenden a jelek szerint későn kezdődött a kompetenciafejlesztés, így a helyi EU-s polgárok itt a szervezők autójának a fényében sportolták le az eseményre jutó egymillió forintot:

link Forrás

Ez a videó tényleg eléggé szükségtelenné teszi egy rakás "profi" filmrendező teljes életművét! Arra az esetre, ha eltűnne a netről, iderakok belőle egy filmkockát:

Eperjeskén 7+1 polgár gimnasztikázott a fűben. Az igen hangulatos filmen belül is felhívnám a figyelmet a létező leg-EU-konformabb sportágra, az EU-támogatás-táblával való tornázásra:

link Forrás

Ki mondta, hogy a tánc nem sport? Komádiban az volt az okosság, hogy a tőlük függetlenül megrendezett falunapot és kirakodóvásárt nevezték ki egymilliós sportnapnak:

Ugyanez lementett videón:

link Forrás

Tiszaszalkán is irtó vicces költséghatékonysággal tartottak egymilliós sportnapot: találtak egy csapat szőlőmunkást és a kamera előtt ezt a humoros performanszot adatták elő velük:

link Forrás

Ugyanez állóképen:

De az én kedvencem talán a homrogdi sportnap, ahol ugyan egy (1) ember sportolt, de ő aztán tényleg letett valamit, ha nem is az asztalra, de a mezőgazdasági fóliára mindenképp:

link Forrás

A döntő pillanat állóképen:

A nagykinizsi sportnap a maga egymilliós minimalizmusával hódított:

link Forrás

Ne legyünk igazságtalanok. A jelek szerint volt, ahol a szó normális értelmében is tarthattak sportnapot, például Tiszamogyoróson:

És még több helyen is voltak 3-6 embernél több embert megmozgató közös karkörzések és derékhajlítások zenére, egymillióból.

Hadházy Ákos, aki szerdán tart Korrupcióinfó sajtótájékoztatót a Harmadik Évezred-ügyről, a cikk elején szereplő fáji budis és marmonkannás képről azt mondta, hogy

"Kevés olyan fotót tudnék elképzelni, ami jobban bemutatja, hogy mi zajlik ma Magyarországon, illetve jobban illusztrálja az EU pénzek szakmányban kirablását, mint ezek."

A független képviselő azt mondta a 444-nek, hogy

A "rendezvények" miatt feljelentést fogok tenni és az OLAF-nak is jelenteni fogom. Sajnos a legszegényebb falvakat "felemelő" kamu "projektek" szinte mindennaposak, de ritka, hogy ennyire könnyen leleplezhető."

Az alapítvány tudomásunk szerint nem reagált határidőig a képviselő közérdekű adatigénylésére. 

Küldtem kérdéseket a Harmadik évezrednek, amint válaszoltak, megírom.

Update:

Íme az alapítvány válasza, a sportnapokat dokumentáló videóikat közben leszedték:

Kérdésére válaszolva tájékoztatjuk, hogy Hadházy László képviselő úrnak válaszunkat postára adtuk az általa megjelölt címre.

A pályázat célja a kevésbé fejlett régiókban élő lakosság egészségeséletmód szemléletének formálása szabadidősporttal. A hátrányos helyzetű településeken élő, többségében jelentős szociális hátránnyal küzdő lakosság számára biztosított mozgásprogramok keretében a sportfoglalkozásokon túl a résztvevők egészségmegőrzési szakmai kiadványokkal bővíthetik tudásukat, egészségügyi tanácsadáson, szemléletformáló fórumokon, prevenciós célú egészségügyi méréseken, mentálhigiénés foglalkozásokon vehetnek részt, melyek elősegítik a gyakoribb közösségi sportolási igények kialakulását és a lakosság mentális és fizikai egészségi állapota javulását, figyelembe véve a helyi igényeket és lehetőségeket.
A megrendezésre kerülő események tartalmukban, létszámukban eltérnek egymástól. Az Ön által megemlített esemény az ország egyik legszegényebb településén valósult meg, ahol igen nagy kihívást jelentett az ott élő lakosság bizalmát elnyerni, kimozdítani őket komfortzónájukból. Ezen eseményeken résztvevők egyéni, személyre szóló személyiségfejlődését nem lehet összehasonlítani egy-egy nagyvárosban megrendezett aktív sportéletet élő lakosságnak szóló sportcsarnokban megrendezett sporteseménnyel. A programoknak pont az a lényege, hogy közösségek alakuljanak, melyek rendszeresen együtt mozognak.
Pályázatunk eredményeként 469 településen valósítunk meg egészségfejlesztő testmozgás szolgáltatási programot. A 469 település közül a 105/2015. (IV. 23.) Korm. rendelet - a kedvezményezett települések besorolásáról és a besorolás feltételrendszeréről jogszabályban foglalt települések közül 448 kedvezményezett települést érint.
Tesszük ezt olyan településeken, melyek zárt falvak, lakónépességükben munkanélküliséggel sújtottak, infrastrukturálisan elszigeteltek, jelentős részükben megtalálható a szegregáció, ahol a lakosság mindennapjaiban nem meghatározó a rendszeres testmozgás.

Az általunk megvalósított valamennyi eseményünk nyilvános és a készített felvételek az Alapítvány facebook oldalán, a Fényképek, Videók megnyitásával minden érdeklődő számára elérhetők. A megvalósult események strukturáltan, településenként mappákba vannak rendezve, így mindenki azt/azokat az eseményeket nézheti meg, melyet/melyeket szeretne.
Elérhetősége:

Az eddig megvalósított valamennyi egészségfejlesztő programunkat: a prevenciós célú előadásokat, a primer méréseket, a lakossági egészségügyi fórumokat, a szakmai kiadványokat, a szabadidősport eseményeket minden településen szívesen és örömmel fogadta a lakosság, mely eredményeket és hatékonyságot a további településeken és programokon is meg kívánunk őrizni.

link Forrás

A cikk eredetileg más címmel jelent meg, ami - bár ez nem volt szándékunk - sokak érzékenységét sérthette. Ezért azt megváltoztattuk - A szerk.

UPDATE 2: Az EMMI szigorú ellenőrzést ígér az ügyben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.