Szigorú ellenőrzést ígér az EMMI a darabonként egymillió forintból rendezett sportnapok ügyében

bűnügy
2019 február 20., 16:16
comments 156

Ritka dolog történt az imént: egy minisztérium úgy adott nyilatkozatot, hogy azt mégcsak nem is kértük tőle, ami arra utal, hogy ebben az esetben igazán fontosnak tartják a kommunikációt. 

Szerdán reggel tettük ki a cikket arról a botrányosnak és EU-pénz-lenyúlásnak tűnő ügyről, amit Hadházy Ákos független parlamenti képviselő túrt ki. Az eset lényege, hogy egy Harmadik Évezred Innovációs Alapítvány nevű szervezet majdnem félmilliárd forint EU-s közpénzt nyert el arra, hogy kompetenciafejlesztő, közösségiélményszerző, a leszakadó polgárok életét hosszútávon is átalakító sportnapokat szervezzen közel 500 szegény településen. 

Az alapítvány lelkesen fotózott és videózott a sportnapokon, majd az eredményt kiposztolta a Facebookra, így publikus bejegyzésekből lehetett megtudni, hogy a darabonként közel egymillió forintos események gyakran annyit jelentettek, hogy 3-4-5 gyerek vagy felnőtt egy gumilabdát passzolgat egymásnak a dzsindzsásban, vagy az útra lerakott téglák, illetve marmonkannák között szlalomozik bringával. 

Volt olyan sportoló, aki mindeközben lazán cigarettázott. Olyan is előfordult, hogy sportnap címén egy parkoló autó fényszórójának fényében focizogatott pár gyerek a kamera kedvéért. 

 "Kevés olyan fotót tudnék elképzelni, ami jobban bemutatja, hogy mi zajlik ma Magyarországon, illetve jobban illusztrálja az EU pénzek szakmányban kirablását, mint ezek."

- mondta a fenti képekről Hadházy. De a jelek szerint nemcsak az ő ingerküszöbét ütötték át az egymilliós sportnapok. A pályázatokat felügyelő emberierőforrás-minisztériumtól ugyanis a következő levelet kaptuk az imént:

"A Harmadik Évezred Innovációs Alapítvány vonatkozásában ma megjelent cikkükkel kapcsolatban jelezzük, hogy mint minden támogatott programot, ezt is szigorúan ellenőrizni fogjuk, és ha a támogatás felhasználása kapcsán szabálytalanságot, visszaélést tapasztalunk, intézkedni fogunk."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.