A britek nem kis része örökre megtartana több, covid miatt bevezetett korlátozást

ÉLET
2021 július 09., 06:50

Nagy-Britanniában július 19-én feloldják a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásokat. Az Economist közvélemény-kutatást rendelt meg arról, hogy a britek mekkora hányada támogatja, hogy a legfontosabb korlátozások érvényben maradjanak

  • még egy hónapig a 19-i dátum után
  • amíg globálisan nem sikerül megfékezni a járványt
  • örökre, függetlenül a járványtól

Az eredmények sokakat megleptek, különös tekintettel arra, hogy a közvélekedés a briteket különösen individualista, az egyéni szabadságukra rendkívül kényes, korlátozásokat nem tűrő népnek tartja.

A felmérés eredményei közül nem is az a legmeglepőbb, hogy a brit publikum túlnyomó része, a legtöbb témában kétharmada egyértelműen korainak tartja a teljes nyitást. Ez abból derül ki, hogy 70 százalékuk még egy hónapig és közel kétharmaduk a járvány globális megfékezéséig megtartaná a maszkhasználatot a közlekedésben és a boltokban, ugyanekkora a támogatottsága, hogy ne engedjék el azonnal a külföldről hazatérők kötelező tíznapos karanténját, és a masszív kétharmad megtartaná, hogy csak oltottak utazhassanak külföldre. Sőt 55-60 százalékuk még azt is támogatja, hogy a kontaktkutatás megkönnyítése végett továbbra is be kelljen csekkolni a vendéglátóhelyekre.

Az igazán meglepő az, hogy a népesség nem elhanyagolható része támogatná - elméletben és egyelőre -, hogy a korlátozások tartósan, a járványhelyzettől függetlenül érvényben maradjanak.

link Forrás

A megkérdezettek 19 százalékának tetszene a kötelező este tíz órai takarodó intézménye, 26 százalékának a kaszinók és nightclubok bezárása, 35 százalékuk szívesen élne úgy, hogy minden külföldről hazatérőnek tíz napra karanténba kelljen vonulnia, 40 százalékuk pedig megtartaná a maszkviselést a járműveken és boltokban. A legnépszerűbb ötlet az, hogy csak oltottak utazhassanak külföldre, ezt 46 százalék támogatja tartósan is.