A WHO vezetője szerint túl korán vetették el az elméletet, hogy a kínai laborból szabadult ki a koronavírus

járvány
2021 július 16., 07:50

Az Egészségügyi Világszervezet márciusi jelentésében még arról írt, hogy elképesztően valószerűtlennek tartja, hogy a globális járványt okozó SARS-COV-2 vírus a vuhani víruslaboratóriumból szabadult volna ki. A WHO igazgatója, Tedrosz Adanom Gebrejeszusz viszont most újságírói kérdésre elismerte, hogy túl korán vetették el ennek a forgatókönyvnek a lehetőségét, sőt, nyomás volt a szervezeten, hogy ne foglalkozzon ezzel a lehetőséggel.

Én is voltam laboratóriumi technikus, immunológus vagyok, sokat dolgoztam laborokban. Történnek balesetek, ez elég gyakori- mondta az igazgató, ezzel utalva arra, hogy inkább azt tartja elképzelhetőnek, hogy véletlenül kerülhetett ki a vírus a Vuhani Virológiai Intézet laboratóriumából, nem szándékosan, ahogy azt sok összeesküvés-elmélet tartja. Mindenesetre azt kérte, hogy Kína működjön együtt a WHO-val, adjon át kért adatokat és engedjen betekintést a laborba, hogy teljesen ki lehessen zárni ezt az eshetőséget.

Tedrosz Adanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója  2020. február 24-én.
photo_camera Tedrosz Adanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója 2020. február 24-én. Fotó: Fabrice Coffrini/AFP

Annak az elméletnek, hogy a vírus a vuhani laborból került ki, több változata is van, de ezeket a járvány kitörése után kivétel nélkül alufóliasisakos konteóként kezelték a hozzáértők. Az elterjedt teória szerint a vírus denevérekről került át valahogy, talán egy közvetítő állat útján az emberre, vélhetően a kínai vadállatpiacokon keresztül. A Guardian cikke szerint igazából erre sincsenek egyelőre nagyon meggyőző bizonyítékok, az ebola és a Sars vírus esetében csak évtizedekkel a járvány kitörése után lehetett kétséget kizáróan igazolni a vírus eredetét.

A laborból szabadulás elmélete viszont az elmúlt hónapokban egyre elfogadottabb, Joe Biden amerikai elnök például májusban kérte az amerikai titkosszolgálatokat, hogy vizsgálják meg ennek valószínűségét. Ahogy korábban részletesen írtuk, a tudományos közélet is egyre inkább hajlik arra, hogy akár egy laborból is eredhet a járványt okozó vírus. A kínai kormány persze mélységesen fel van háborodva ezek miatt a feltételezések miatt, és minden olyan vizsgálatot, ami ezt az elméletet igazolhatná vagy elvethetné, politikai támadásként kezel.