Több kőolajat termelnek ki a kőolajkitermelők

gazdaság
2021 július 18., 15:53

A kitermelés jelentős növelésében állapodtak meg az OPEC+ csoport országainak szakminiszterei vasárnap. A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagállamait és szövetségeseiket, köztük Oroszországot magában foglaló, OPEC+ néven emlegetett csoport augusztustól kezdve minden hónapban napi 400 ezer hordóval növeli a kitermelést, amíg ki nem vezetik a napi 5,8 millió hordós termelési kiigazítást.

Az olajpiaci fejleményeket és az együttműködésben részt vevő országok teljesítményét decemberben tekintik át újra és értékelik a szakminiszterek. Jelenleg azt tervezik, hogy 2022 szeptemberének végéig megszüntetik a termelés kiigazítását, de mindez függ a piaci feltételek alakulásától.

A miniszterek úgy döntöttek, hogy hat hónappal, 2022 decemberig meghosszabbítják a 2016 decemberében aláírt és azóta időről-időre újra jóváhagyott együttműködési megállapodásukat. Így nagyobb mozgásterük marad arra az esetre, hogy az új koronavírus mutációi miatt megtorpan a világgazdaság fellendülése.

Az OPEC+ csoport tavaly májustól 9,7 millió hordóval fogta vissza az olajkitermelést, hogy megállítsa az árak zuhanását a kereslet meredek visszaesésének közepette. A helyzet javulásával párhuzamosan, tavaly augusztus óta azonban fokozatosan emelték kitermelésüket, így az utóbbi hónapok közül májusban 350 ezer, júniusban további 350 ezer, júliusban pedig 400 ezer hordóval.

photo_camera Palaolajmező Kaliforniában 2014. március 24-én. Fotó: David McNew/Getty Images/AFP

Az eredeti elképzelés szerint augusztus és december között havi lépésekben további napi 2 millió hordóval növelték volna a kitermelést, a korlátozásból még fennmaradó részt pedig április helyett 2022 végére vezették volna ki. Ezt a megállapodást azonban a kvótaemelést szorgalmazó Egyesült Arab Emírségek blokkolta, mivel Szaúd-Arábiával ellentétben nem támogatta a paktum április végén lejáró hatályának meghosszabbítását a jövő év végéig.

A két ország végül a hét közepén megállapodásra jutott: december végéig meghosszabbítják az együttműködést, és májustól megemelik öt ország, köztük az Egyesült Arab Emírségek kitermelési kvótáját. Az OPEC honlapján található tájékoztatás szerint Irak napi 150 ezer hordóval 4 millió 803 ezerre, Kuvait ugyancsak 150 ezer hordóval, 2 millió 959 ezerre, az Egyesült Arab Emírségek 332 ezer hordóval, 3,5 millióra, míg Szaúd-Arábia és Oroszország egyaránt 500 ezerrel, napi 11,5 millió hordóra növelheti a kitermelést májustól. (MTI)