A 60 évesek negyedénél, a 80 évesek felénél nem termel antitestet a Sinopharm, állítja egy friss magyar kutatás

járvány
2021 július 20., 11:07

Újabb bizonyíték született arra, hogy az idősek jelentős részénél nem eredményez antitestszint-emelkedést a Sinopharm vakcinája. Ferenci Tamás biostatisztikus és Sarkadi Balázs biokémikus kutatásában 450 embert vizsgáltak legalább két héttel a második dózis beadása után. Az eredményeket hétfőn tették közzé, a legfontosabb tanulságok:

  • az 50 év alatti tesztalanyok 90 százalékánál termelődött antitest a kínai vakcina után,
  • 60 év körül 25 százalék a valószínűsége, hogy a szervezetünk egyáltalán nem termel antitestet,
  • a 80 éveseknél ez már 50 százalék,
  • a 60 éveseknél 60-75 százalék a valószínűsége, hogy csak kis mennyiségű antitest termelődik,
  • az idősebbeknél ez még nagyobb.
photo_camera Fotó: PETER KOMKA/AFP

A kutatás szerint az antitestszint nem függ az alany nemétől, ahogy attól sem, hogy mennyi idő telt el a második adag beadása után. A vizsgálat során olyan típusú tesztet használtak, amivel az mRNS-vakcinák működését ellenőrizték a klinikai kutatások első és második fázisában.

Ez az első viszonylag nagymintás, egységes laboratóriumi módszertannal készült kutatás a Sinopharm által kiváltott antitestszint-emelkedésről, amiben az alanyok életkorát, nemét és a vakcina beadása óta eltelt időt is figyelembe vették.

A Sinopharmot világszerte több mint 50 országban használják, köztük Magyarországon. Az itthoni engedélyezés pillanatában nem ismertük a klinikai tesztek harmadik fázisának részletes eredményeit, de a gyógyszerhatóság által nyilvánosságra hozott dokumentumból világos volt, hogy a gyártó szinte kizárólag 60 év alatt vizsgálta a vakcina hatékonyságát.

A kormány mégis engedélyezte az idősek Sinopharmmal való oltását. Több mint félmillió 60 évnél idősebb ember kapta ezt a vakcinát.Ferenci és Sarkadi tanulmánya szerint a nemzetközi irodalomban egyre több bizonyíték van arra, hogy az antitestszintből nagy biztonsággal következtethetünk a tünetes megbetegedéssel szembeni védettségünkre.

Az alapján, amit az inaktivált vírust alkalmazó vakcinákról tudunk, feltételezhető, hogy az antitestszint a Sinopharmnál is jó mérőszám. Erre utalnak azok a vizsgálatok is, amiket a hasonló technológiával készült CoronaVacnál végeztek.