Joe Biden szerint a Facebook mégsem öl embereket

külföld
2021 július 20., 13:40

Joe Biden tisztázni próbálta pénteki interjúját, amelyben azt nyilatkozta, hogy a Facebook megöli az embereket a dezinformációval. Hétfőn kijelentette, hogy nem magára a platformra, hanem a dezinformációt terjesztő felhasználókra gondolt.

Az amerikai elnök pénteken azt nyilatkozta, hogy az olyan közösségimédia-platformok, mint a Facebook, megölik az embereket a dezinformációval.

„Megölik az embereket. A járvány már csak a beoltatlanok között létezik. Megölik az embereket” - felelte Joe Biden arra a kérdésre, hogy milyen üzenetet közvetítenek a közösségimédia-platformok a koronavírusról.

A Facebook és a Fehér Ház között egy ideje feszült a viszony. A Fehér Ház sajtófőnöke, Jen Psaki csütörtökön azt nyilatkozta, hogy a techóriás nem tesz eleget a koronavírus elleni küzdelemben. Arra alapozta állítását, hogy egy kutatás szerint a közösségi médiában keringő, a védőoltásokkal kapcsolatos dezinformáció 65 százaléka 12 máig aktív felhasználóhoz vezethető vissza.

A Facebook rögtön tagadta a vádakat, és megkérdőjelezte a kutatás módszertanát.

Joe Biden pénteki interjúja még inkább kiélezte a helyzetet. A Facebook megosztott egy cikket, amiben a vádak ellenkezőjét bizonygatja. A cég kutatása alapján a felhasználók 85 százaléka be van oltva, vagy be szeretné magát oltatni koronavírus ellen. Ez magasabb oltottsági arány, mint amit a Fehér Ház teljesíteni akart júliusig.

Biden hétfőn azzal próbálta tisztázni pénteki állítását, hogy szerinte nem a Facebook, hanem a 12 járvány- vagy vírustagadó influenszer felel a dezinformációért.

„Remélem, a Facebook, ahelyett, hogy személyes sértésként veszi, hogy azt mondtam, megölik az embereket, inkább tesz valamit a dezinformáció ellen” - nyilatkozta. (BBC)

(A posztot Lénárd Lili írta.)