Kötelező oltást írhatnának elő a munkáltatók a kamara javaslata szerint

gazdaság
2021 július 20., 08:10

A kamara olyan jogszabály-módosítást javasol, amellyel bizonyos munkakörökben lehetővé tenné a vállalatok számára, hogy kötelezővé tegyék az oltást a munkavállalóiknak - mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a Portfoliónak. A lap szerint a javaslat tartalmazná, hogy amennyiben a munkavállaló nem él az oltás lehetőségével, akkor adott esetben áthelyezhető lenne egy olyan pozícióba, ahol nem veszélyezteti a kollégákat és az ügyfeleket.

Parragh szerint eddig tömegesen fordult elő, hogy a munkaadó elvárta az oltás felvételét a munkavállalójától, aki ha nem élt vele, egyszerűen elbocsátották. Az indoklásban azonban nem szerepelhetett az oltás megtagadása, így visszaéléseket okozott a helyzet. Az elnök két, a cikkben meg nem nevezett, konkrét vállalatot is említett a Portfolionak, ahol a napokban tették kvázi kötelezővé a koronavírus elleni védőoltást, és kivétel nélkül minden munkavállaló élt is vele, így elbocsátásra végül nem került sor. Ha az MKIK javaslatát elfogadnák, akkor a védőoltás elutasítása immár jogszerűen válthatna ki különféle szankciókat a munkaadótól.

A kamara a héten egyeztet a munkaadói oldallal, és akár már a héten el is készülhet a módosításra vonatkozó javaslat, ezután lesz ismert a pontos tartalma is.

Parragh László
photo_camera Parragh László Forrás: ATV

Parragh azt javasolja a kormánynak, hogy egyes munkakörökben tegye kötelezővé az oltást. Ezek főleg olyan munkakörök, ahol a munkavállalók több emberrel érintkeznek: rendészeti szervek alkalmazottai, a közösségi közlekedésben dolgozók, éttermi alkalmazottak stb. – de az, hogy pontosan mely szakmákra kiterjedően lenne kötelező az oltás, egészségügyi-szakmai döntésnek kell lennie az elnök szerint.