2021 július 22., 08:15

Gulyás Gergely érvelési hurokba gabalyodott

"Mi alapján állítják, hogy jogszerű volt a Pegazus használata?" - tette fel a nem túl bonyolult kérdést a Népszava, amire Gulyás Gergely egy végtelen érvelési hurokba gabalyodott. "Azt állítjuk, hogy minden titkos információgyűjtés törvényes keretek között zajlott" - mondta. "De mi alapján állítják, hogy bármilyen szoftver használatával a titkos információgyűjtés jogszerű keretekben zajlott?" - ismételte meg a Népszava. "Úgy, hogy van egy törvény, ami ezt szabályozza, azt kell betartani. Minden esetben az illetékes hatóságok betartották a jogszabályokat" - mondta Gulyás.

"De ezt honnan tudjuk, hogy betartották?" - faggatózott tovább a Népszava. "Ennek az ellenőrzésére a Nemzetbiztonsági Bizottság hivatott, mint a világ összes országában. A Népszava emlékeztette, hogy ennek a bizottságnak az összehívását akadályozta meg a Fidesz. "Azért, mert önmagában az az ügy, hogy milyen technikai eszközzel folynak lehallgatások, nem ad okot rendkívüli ülésre" - felelte Gulyás, majd hisztériakeltésről beszélt. A Népszava felvetésére, hogy a hisztériát esetleg le lehetne csillapítani azzal, ha a bizottság tájékoztatást kaphatna a Belügyminisztériumtól a lehallgatásokról. Gulyás erre azzal felelt, hogy szerinte olyan nincs, hogy egy zárt ülés után az ellenzék elismerje, hogy a tájékoztatás szerint minden rendben volt.

"Akkor lefordítom: van egy nemzetbiztonsági törvényünk, benne van egy nemzetbiztonsági bizottság, de azt nem tartjuk meg, mert az ellenzék csúnyákat mond?" - kérdezte a Népszava, amire Gulyás megint közölte, hogy nincs ok rendkívüli ülésre. "Van egy nemzetbiztonsági bizottságunk, ami nem működik, mert a belügyminisztérium, amit ellenőrizni kellene, azt mondja, hogy minden jogszerű, tehát emiatt az ellenőrző funkció se működhet" - kérdezte újra a Népszava, amire Gulyás közölte, hogy a felvetés is rossz, majd nem volt hajlandó elismerni, hogy a kormánypártok rendszeresen akadályozzák a nemzetbiztonsági bizottság munkáját.