Gorillákat lincseltek meg a csimpánzok Gabonban

július 23., péntek 13:15

Először dokumentáltak gorillák elleni halálos csimpánztámadást a vadonban német tudósok. Az Osnabrücki Egyetem és a lipcsei Max Planck Evolúciós Antropológiai Kutatóintézet tudósainak elsőként sikerült a vadonban megfigyelni, hogy csimpánzok támadtak gorillákra.

A csimpánzok Kelet- és Közép-Afrikában élnek, és például a gaboni Loango Nemzeti Parkban osztoznak a területen a gorillákkal. Itt működik a 2005-ben indult Loango Csimpánzprojekt, amit a lipcsei Tobias Deschner főemlőskutató és az osnabrücki Simone Pika kognitív biológus vezet. Közel 45 csimpánz viselkedését figyelik meg és elemzik, különös tekintettel a csoportösszetételre, a társas kapcsolatokra, a szomszédos csoportokkal való interakciókra, a vadászati szokásokra, az eszközhasználatra és a kommunikációra.

A csimpánzok és a gorillák közötti találkozásokat eddig viszonylag békésnek tekintettük. Rendszeresen láttuk, ahogy a fák között nyugodtan keresnek maguknak élelmet egymás mellett. Kongói kollégáink még azt is megfigyelték, hogy a két faj képviselői egymással játszanak” - mondta Pika. Sose dokumentáltak még végzetes összeütközést köztük. „Megfigyelésünk az első bizonyíték arra, hogy a csimpánzok jelenléte végzetes lehet a gorillákra. Most azt akarjuk megvizsgálni, milyen tényezők váltották ki ezt a meglepően agresszív viselkedést” - tette hozzá Deschner.

A Scientific Reports aktuális számában megjelent tanulmány vezető szerzője, Lara M. Southern PhD-hallgató visszaidézte a 2019-ben megfigyelt találkozást.
Először csak csimpánzok kiáltásait hallottuk, azt gondoltuk, szokás szerint a szomszédos csoportok egyedei futottak össze. Aztán mellveregetés hangjaira figyeltünk fel, ami a gorillákra jellemző, ekkor jöttünk rá, hogy a csimpánzok egy öt gorillából álló csoporttal találkoztak”.

A nagyjából egyórás összecsapás alatt a csimpánzok összefogtak, és megtámadták a gorillákat. A két csoport ezüstös hátú hímei és a felnőtt nőstények megvédték magukat és utódaikat.

A két öreg és több felnőtt nőstény elmenekült, két gorillakölyök azonban elszakadt az anyjától, őket megölték a csimpánzok.

Az emberszabásúak közötti háborúról készült felvételeket a Nature le is közölte.

A tanulmány szerzői az erőszakot többféleképpen magyarázták. „Lehetséges, hogy a loangói élelemforrások elosztása két főemlősfaj növekvő versengéséhez, néha talán halálos összecsapásaikhoz is vezet” - mondta Dreschner. Az élelemért folyó verseny erősödését okozhatta a klímaváltozás és a Gabon más trópusi erdeiben tapasztalt gyümölcshiány. (Nature/MTI)