Publicus Intézet: a kormánypárt szavazóinak 65 százaléka betiltaná a Pride-ot

homofóbia
2021 július 26., 06:31

A Publicus Intézet június végén majdnem 1500 fős reprezentatív mintán végzett telefonos és online kutatást a Népszava kérésére: az eredmények szerint az azonos neműek közötti kapcsolatot a kormánypárti válaszadóknak mindössze 13-15 százaléka tartja természetesnek, az ellenzékieknek viszont a 68-70 százaléka. A leszbikus kapcsolat minimálisan elfogadottabb.

photo_camera Pride felvonulás Budapesten július 24-én Fotó: Halász Júlia

A felmérés szerint 77 százalék támogatja, hogy a homoszexuális párok regisztrált élettársi viszonyban élhessenek, a házasságkötést és az örökbefogadást pedig 62 százalék fogadja el. De a kormánypártiak, a jobbikosok és a vallásosok minden kérdésben elutasítóbbak az ellenzéknél: a regisztrált élettársi kapcsolat engedélyezésével a fideszesek 42 százaléka és a jobbikosok 35 százaléka nem ért egyet, a házasságkötésükkel a fideszesek 78 százaléka, a jobbikosok 43 százaléka nem ért egyet, azzal pedig, hogy örökbe fogadhassanak, a fideszesek 80 százaléka és a jobbikosok 44 százaléka nem ért egyet.

A felmérés szerint miközben a válaszadók nagy többsége úgy gondolja, fontos, hogy az emberek megtanulják elfogadni a homoszexualitást, majdnem negyedük még azt sem engedné meg, hogy a gyereke egy meleg pár által nevelt társával barátkozzon. A kormánypárti szavazók több mint fele visszataszítónak és természetellenesnek nevezte a homoszexualitást, ez az arány az összes megkérdezett körében viszont mindössze 22 százalék.

A közvéleménykutatás szerint a megkérdezettek nagyobb része úgy gondolja, a kormány azért tolta el a homoszexualitás elutasítása felé az eredetileg pedofilellenesnek indult törvénymódosítást, hogy megossza az ellenzéket. A felmérés szerint a kormánypárt szavazóinak 65 százaléka úgy gondolja, a Pride felvonulást be kellene tiltani a fideszes többség által elfogadott törvény szellemében.