2021 július 26., 09:19

Szofija Pozdnyakova apja nyomdokában

Szofia Pozdnyakova itt éppen lábbal védekezi ki Manon Brunet támadását. Apja olimpiai győzelme után 25 évvel ő is döntőbe jutott.
photo_camera Szofia Pozdnyakova itt éppen lábbal védekezi ki Manon Brunet támadását. Apja olimpiai győzelme után 25 évvel ő is döntőbe jutott. Fotó: MOHD RASFAN/AFP

Szofia Pozdnyakova, az atlantai bajnok Sztanyiszlav Pozdnyakov lánya le se tagadhatná, hogy ki az apja, kísérteties a hasonlóság a mozgásukban. Az orosz kardozó kezdte jobban az elődöntőt, az első periódus végén 8:6-ra vezetett előrébb rangsorolt francia riválisa, Manon Brunet ellen. Pedig két tust szerintem még el is vett tőle a zsűri, de ez sem zökkentette ki. Nagyon szép találatokat adott, többször is védett, még többször előzte meg jó tempóban ellenfelét.

A második periódust nagyon szép találattal kezdte, tempóvágással megelőzte Brunet-t, és a miheztartás végett még hárította is a francia megkésett vágását. A folytatásban se lett kevésbé magabiztos, 12:8-ra elhúzott. Ekkor Brunet kicsit megrázta magát, két szép akcióval szorosabbá tette az asszót. Pozdnyakova taktikai hajigazgatásba kezdett. Ez jót is tett, mert egyből egy parád riposzttal tust is szerzett, bár elsőre a bíró rosszul látta, de videózás után megadta az amúgy egyértelmű találatot. Egy újabb kontrából megszerezte a 14. találatát, majd egy egészen döbbenetesen jó elővágással a győztes tust is bevitte.