Elveszik az akkreditációt azoktól a sportolóktól, akik városnézésre indulnak Tokióban

olimpia
2021 július 31., 18:31

A szervezők két ezüstérmes grúz judóst is hazaküldtek az olimpiai faluból, miután kiderült, hogy elmentek szétnézni Tokióban. A sportolóknak ugyanis megtiltották, hogy nem sportcélból elhagyják a nekik kijelölt zónát, ugyanis a japán fővárosban épp rendkívüli állapot van érvényben a járványhelyzet miatt.

Vazha Margvelashvili az ezüstérmével
photo_camera Vazha Margvelashvili az ezüstérmével Fotó: JACK GUEZ/AFP

A szervezők szóvivője először csak annyit közölt, hogy visszavették az akkreditációt azoktól, akik városnézésre indultak, de neveket nem mondott. Később a grúz olimpiai bizottság ismerte el, hogy két ezüstérmes judósukat már nem engedik be az olimpiai helyszínekre. Vazha Margvelashvili és Lasha Shavdatuashvili valóban bementek a városba, hogy egy Japánban élő ismerősükkel találkozzanak. Szerencséjükre addigra a versenyszámaik már lementek, így a kitiltás az eredményeiket már nem befolyásolja.

Egy grúz tisztségviselő a BBC-nek azt mondta, hogy mivel senki sem állt az útjukba az olimpiai falu bejáratánál, úgy gondolták, hogy nyugodtan mászkálhatnak kicsit, mert lazítani akartak kicsit a szabad levegőn a versenyek után. Valószínűleg meg sem álltak a Tokiói toronyig, mivel a helyi sajtóban is megjelent, hogy ott megállítottak két fényképezkedő grúz sportolót. (BBC)