Kifütyülték az egészségügyi dolgozók Kásler miniszter nekik írt levelét

Egészségügy
2021 július 31., 11:45

Az egészségügyi szakdolgozók közalkalmazotti jogviszonyának visszaállításáért demonstráltak szombaton a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) szervezésében Budapesten, a Hősök terén.

Balogh Zoltán, a kamara elnöke beszédében azt mondta, a kormány „arcul csapta” őket a márciusban életbe lépő új egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvénnyel. A kamara az első perctől kezdve azt képviseli, hogy rájuk ne vonatkozzon ez a szabályozás - emelte ki. A törvény előkészítése során a szakdolgozók álláspontját, javaslatait nem fogadták el, nem volt érdemi egyeztetés a joganyagról, amelyben - álláspontja szerint - „súlyos ellentmondásokat és méltánytalanságokat észleltek”.

photo_camera Fotó: Facebook/MESZK

A koronavírus-járvány alatt életbe léptetett szabályozás miatt mintegy négyezer egészségügyi dolgozó, köztük háromezer szakdolgozó nem írta alá új szerződését, amit az egészségügy szempontjából „hatalmas veszteség”. Balogh elmondta: együttes jelenlétükkel szeretnék kifejezni egyet nem értésüket a meghozott intézkedésekkel szemben. A kamara által a törvényhez benyújtott javaslatok nem találtak értő fülekre, nem születtek meg a szükséges rendelet- és törvénymódosítások - jelentette ki.

Eszközeik elfogytak, a kialakult helyzet növelte a szakdolgozók létbizonytalanságát, a túlterhelt, elfáradt szakdolgozók elégedetlensége jogosan nőtt

- hangsúlyozta Balogh Zoltán, majd felolvasta azt a kiáltványt, amelyet a szervezet a döntéshozókhoz is el akar juttatni. 12 pontjuk közül szerepel:

  • Az egészségügyi szakdolgozók közalkalmazotti jogviszonyának visszaállítása.
  • Szeptember 1-től 30 százalékos béremelés.
  • Az orvosi bértábla belső arányaival megegyező, új egészségügyi szakdolgozói bértábla.
  • Kapjon prioritást az alapellátásban dolgozók élet- és munkakörülményeinek javítása, valamint felzárkóztatása az ágazat többi szereplőjéhez.
  • Határozzák meg és tartsák be a műszakonként beosztható ápolók számát végzettség szerint.
  • Kerüljön bevezetésre 2021. szeptember 1-től veszélyhelyzeti pótlékrendszer a betegellátás valamennyi területén.
  • Kerüljön rendezésre az egészségügyi szakemberek képzésében résztvevő elméleti és gyakorlati oktatók, szakoktatók helyzetének és anyagi megbecsülésének kérdése.

A nagygyűlésen mások mellett felszólalt Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke is, aki azt hangoztatta, hogy a szakdolgozók nélkül nem lehet gyógyítani, egyúttal törekvéseik támogatásáról biztosította őket. „A koronavírus-járvány igazolta, hogy hiába van technika, ha nincs megfelelő ápolás, akkor a halálozási adataink olyanok, amilyenek” - fogalmazott, az „általános értékváltás” szükségességét is hangsúlyozva. Úgy vélte: fejlett, korszerű egészségügyre van szükség, ami nem megy tisztességesen megfizetett, kipihent ápolók nélkül.

photo_camera Fotó: Facebook/MESZK

A nagygyűlésen felolvasták a rendezvényre meghívott Pintér Sándor belügyminiszter és Kásler Miklós, az emberi erőforrások miniszterének levelét. Pintér Sándor válaszában a többi között azt írta, részvételét nem tartja indokoltnak, tekintettel a Belügyminisztérium hatáskörére. Arról biztosította a szakdolgozói kamarát, hogy felelősség-vállalásuk és áldozatkészségük ismert a kormány előtt. Kásler Miklós válaszában - egyebek mellett a szakdolgozók járvány alatti munkáját méltatva - tudatta, hogy továbbra is számít a kamara véleményére. A résztvevők

kiabálással, fütyüléssel, pfujolással reagáltak a levelekre, és skandálással Kásler Miklós lemondását követelték.

Az eseményhez több egészségügyi szakmai és civil szervezet, valamint szakszervezet is csatlakozott, köztük a Forgalmazók az Egészségért Szövetség (FESZ), az öt magyar szakszervezeti konföderáció (a Liga Szakszervezetek, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, a Magyar Szakszervezeti Szövetség és a Munkástanácsok Országos Szövetsége), valamint a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Pedagógusok Szakszervezete. A rendezvényen több ellenzéki politikus is részt vett. (MTI, Mérce)