Matolcsy megmagyarázta, hogy a forint jobb nekünk az eurónál

PÉNZ
2021 augusztus 01., 17:06

„Amikor csatlakoztunk az Európai Unióhoz, kötelezően vállaltuk, hogy bevezetjük a közös fizetőeszközt. A kormány és a Magyar Nemzeti Bank tartja magát ehhez a kötelezettséghez, de csak biztonságos és sikeres euró bevezetést tartunk elfogadhatónak” – fejtette ki a magyarnemzet.hu-n megjelent írásában Matolcsy György, aki megmagyarázta, miért jobb nekünk a forint, mint az euró. Mindezt egyébként a forint 75. születésnapján.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a jegybank épületében 2020. április 16-án.
photo_camera Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

Az MNB elnöke úgy fogalmazott, „kötelező mérlegre tenni a magyar forint kivezetésének és a közös euró bevezetésének dilemmáját”.

Szerinte „forinttal jobban lehetett kezelni a 2020/2021-es válságot, mint az euróval”, és úgy gondolja, „Magyarország már 2021 végére helyreállítja a 2019. év végi GDP szintet, amit ugyanakkor várhatóan még nem érnek el az eurót használó tagállamok”.

Ezután azzal folytatta, hogy a 2007/2009-es válságot forintra épülő gazdaságpolitikával eredményesen lehetett kezelni, az euróval pedig nem”, illetve „a 2013 utáni növekedési, majd felzárkózási fordulat” is „a forintra épült”.

Matolcsy szerint „az euró első két évtizede több kudarcot hozott, mint sikert”, szerinte „az járt jól, aki kimaradt az eurózónából”. „Az első húsz év csak Németországnak és Hollandiának hozott nyereséget, az összes többi tagállamnak veszteséget, a délieknek pedig történelmi mértékű veszteséget„ – írta, hozzátéve, hogy „az EU nem lett gazdasági kihívója Amerikának”.

Írását azzal zárta, hogy „mindenki jobban teljesített az euró előtt, mint euróval”, szerinte „ezek miatt érdemes nagyra értékelnünk a forintot és keresni az euró átvételének biztonságos, tehát sikert ígérő időpontját”, majd utóiratként megjegyezte:

„P. S. »Ha forint van, minden van…« (Nemzetgazdasági Minisztérium, titkos jelszó a 2011/2012-es pénzügyi támadás idejéből).”