A Washingtoni Futballcsapat megtiltotta szurkolóinak az indián fejdísz viselését

sport
2021 augusztus 05., 12:37

Miután az aktuálisan csak Washingtoni Futballcsapat (Washington Football Team) néven szereplő egykori "Rézbőrűek" (Redskins) az évek óta tartó közfelháborodás hatására tavaly végre megvált erősen rasszista fennhangú becenevétől, a csapat vezetése az idei szezonban megtiltotta a szurkolóknak, hogy indián fejdíszben szurkoljanak.

A csapat az új idényre készülvén frissítette lelátói szabályzatát, melynek részeként immár ellenjavalt indián fejdíszben vagy arcfestéssel érkezni a stadionba.

A csapat most azt is bejelentette, hogy jövőre igyekeznek új becenevet is választani maguknak az 1933-ban felvett, tavaly visszavonultatott helyett.

Az USA-ban amúgy középiskolaitól a profi bajnokságokig rengeteg, a bennszülött amerikaiakra utaló nevű egyesület van, ezek sora váltott nevet az elmúlt években. Legutóbb a Cleveland Indians jelentette be, hogy a jövőben Guardians néven folytatja. Ugyanakkor arra is volt már példa, hogy egy helyi klub a környékbeli indián törzsekkel egyeztetve megtarthatta a nevét, így több Warriors továbbra is létezhet - volt olyan eset is, ahol a helyi törzsek csak annyit kértek, hogy a kabalafigura ne legyen annyira sztereotip, és még segítettek is abban, hogy korhű és hiteles jelmezt kaphasson a kabalafigura. (Via BBC)