Mexikó beperelt egy rakás amerikai fegyvergyártót

külföld
2021 augusztus 05., 06:26

Mexikó állam keresetet nyújtott be a massachusettsi szövetségi bíróságon több amerikai fegyvergyártó ellen, mert vádjaik szerint azok "aktívan elősegíti fegyverei illegális kereskedelmét a drogkarteleknek és más bűnözőknek Mexikóban". Keresetükben többek közt a Smith & Wesson, a Beretta, a Century Arms, a Colt, a Glock és a Ruger gyártókat is nevesítették, mert ezek fegyvereit foglalják le leggyakrabban a hatóságok.

Dordon Brack a Smith & Wesson népszerű ámokfutófegyverét, az AR-15-ös, papíron félautomata, de házilag is könnyedén automatává alakítható gépkarabélyát próbálgatja a Good Guys Guns & Range fegyverboltban a utah-i Orem városában.
photo_camera Dordon Brack a Smith & Wesson népszerű ámokfutófegyverét, az AR-15-ös, papíron félautomata, de házilag is könnyedén automatává alakítható gépkarabélyát próbálgatja a Good Guys Guns & Range fegyverboltban a utah-i Orem városában. Fotó: GEORGE FREY/Getty Images via AFP

A Vice beszámolója szerint Mexikóban a legális fegyverkereskedelem erősen korlátozott. Az egész országban egyetlen fegyverbolt van, fegyvertartási engedélyből pedig évente alig ötvenet adnak ki. Ehhez képest évente 17 ezren vesztik életüket fegyveres erőszakban - majdnem másfélszer annyian, mint az USA-ban, ahol alig van korlátja a fegyverkereskedelemnek és a fegyvertartásnak.

"Az alperesek nem vétlenek, nem véletlenszerűen keveredtek bele ebbe a tragédiába. Saját akaratukból, szándékosan vesznek részt a fegyverkereskedelemben, és szedik be a hasznot az illegális piacról, amit tudatosan látnak el" - áll a mexikói kormány keresetében. Mexikó a keresetlevelében még nem nevesítette, hogy mekkora kártérítésre tart igényt, de Alejandro Celorio, a külügyminisztérium jogtanácsosa tízmilliárd dolláros nagyságrendről beszélt.

Hagyományosan egy ilyen keresetnek nem sok esélye volna az amerikai bíróságokon, írja összefoglalójában a Vice. A fegyvergyártókat ugyanis védi egy 2005-ös lszövetségi törvény, amely alapján nem vonhatók felelősségre a fegyvereikkel kioltott életekért. Ez a védelem azonban repedezni látszik, a legfelsőbb bíróság legalábbis 2019-ben befogadta a Sandy Hook-i általános iskolai mészárlás áldozatainak keresetét a támadó fegyverét gyártó fegyvergyárral szemben, ahogy egy kaliforniai bíró is úgy döntött, hogy a 2019-es San Diegó-i, egy zsinagógában elkövetett mészárlás áldozatai is beperelhetik a támadó automatává alakítható AR-15-ös gépkarabélyát gyártó Smith & Wesson ellen.

A Vice-nak nyilatkozó jogi szakértő, Bonnie Klapper volt szövetségi ügyész szerint a per az eredményétől függetlenül "briliáns ötlet", mert még ha nem is sikerülne kártérítésre kötelezni a fegyvergyártókat, a közvélemény figyelmét rá lehet terelni az amerikai szabályozás hiányosságaira. "Fegyvereink szemétdombjaként tekintünk Mexikóra, hogy aztán lépten-nyomon elítéljük azt a fegyveres erőszakot, ami onnan visszaszivárog az Egyesült Államokba" - mondta.