Alig esett hó az Andokban, megaszárazság sújtja a dél-amerikai hegységet

klímaváltozás
2021 augusztus 06., 08:17

A kutatók a globális felmelegedéshez kötik, hogy az Andokban az elmúlt közel egy évtizednyi aszályt követően idén alig esett hó, a dél-amerikai hegységet megaszárazság sújtja. A gyér eső és hóesés miatt az Ecuador és Argentína között magasodó hegyek nagy részét csupán foltokban, vagy egyáltalán nem borítja hó. Pedig déli féltekén most van tél, ilyenkor kellene tetőznie a havazásnak.

Ricardo Villalba, az Argentin Hó-, Gleccser- és Környezettudományi Tanulmányok Intézetének (IANIGLA) vezető munkatársa szerint mivel a régióban csökken a csapadék mennyisége és a gleccserek is visszahúzódnak, azok a közösségek, amelyeknek vízellátását a hegyek biztosítják, valószínűleg vízszűkébe kerülnek.

„A csapadék hosszútávú csökkenésének, egy megaszárazságnak vagyunk szemtanúi. Ha az ember megnézi most a csapadékmennyiség szintjeit a Kordillerák területére vonatkozóan, akkor azt látja, hogy egyáltalán nem havazott vagy csak nagyon keveset” – mondta Ricardo Villalba, az Argentin Hó-, Gleccser- és Környezettudományi Tanulmányok Intézetének (IANIGLA) vezető munkatársa, aki szerint mivel a régióban csökken a csapadék mennyisége és a gleccserek is visszahúzódnak, azok a közösségek, amelyeknek vízellátását a hegyek biztosítják, valószínűleg vízszűkébe kerülnek.

A tavalyi és idei júliusi műholdas felvételeken jól látszik, hogy csökkent az Andokban a hótakaró, és ezt tükrözi a folyók vízállása is. Villalba szerint az Andok gleccserei, amelyek 2000 és 2010 között nem zsugorodtak vagy egyenesen gyarapodtak, most gyors ütemben visszahúzódnak. „Sajnos ez a jelenség a Kordillerák minden gleccserénél megfigyelhető és összefüggésben van az egész bolygót érintő globális felmelegedéssel.” (MTI)